Door de coronacrisis zijn er helaas veel noodgedwongen ontslagen gevallen en bedrijven failliet gegaan. Veel werknemers moeten daardoor op zoek naar een nieuwe baan. Voor de één een bekend proces dat ze vaker doorlopen hebben. Maar voor de ander, die nieuw is op de arbeidsmarkt, of na heel veel jaren bij dezelfde werkgever heeft gewerkt, weer een totaal nieuwe ervaring.
In deze blog geef ik je een aantal tips hoe je ervoor kunt zorgen dat je op een goede manier met solliciteren aan de slag kunt gaan.
Curriculum Vitae
Het sollicitatieproces begint bij het Curriculim Vitae. Omdat het CV de eerste indruk geeft bij een potentieel nieuwe werkgever is dit wellicht het belangrijkste onderdeel.
Met de informatie in jouw CV schetst een bedrijf een beeld en bepaald of jij geschikt bent voor de functie. De essentiële onderdelen zijn: personalia, werkervaring en je genoten opleiding(en). Maar wat ook een pré kan zijn: je expertise (competenties), een foto en een profieltekst waarin je jezelf kort beschrijft. Wie ben je, wat heb je al gedaan en wat wil je bereiken? Dit stuk moet niet langer zijn dan 4-5 regels. Probeer de gehele CV te beperken tot één pagina zodat het een overzichtelijk document is.
Het is ook mogelijk om je CV met een template te maken, hier zijn vaak wel kosten aan verbonden. Je kan ze natuurlijk ook als voorbeeld gebruiken en zelf aan de slag gaan.
Sollicitatiebrief
Het is tegenwoordig geen must meer, maar voor sommige sollicitaties is een sollicitatiebrief nog wel verplicht. Via Indeed.nl kan je makkelijk solliciteren, met één druk op de knop verzend je je CV en solliciteer je op een functie.
Veel bedrijven zullen dit prima vinden en kijken voornamelijk naar personalia, genoten opleiding en werkervaring. Anderen hechten waarde aan een begeleidende brief waarin je je motivatie geeft. Anders dan een CV dient je brief wel uniek te zijn. Je zult hem voor elke sollicitatie moeten aanpassen. Het belangrijkste om in de brief uit te leggen is wat jou motiveert en enthousiasmeert voor deze functie. Welke kwaliteiten en ervaringen daarop aansluiten en waarom zij jou moeten uitnodigen. Let ook op dat het geen herhaling is van je CV!
LinkedIn is een online zakelijk platform dat mensen met elkaar in contact brengt. LinkedIn wordt gebruikt om te netwerken en connecties te leggen met mensen. Een persoonlijk LinkedIn profiel is tegenwoordig essentieel om een goede indruk op potentiële werkgevers te maken. Het bedrijf waar je solliciteert zal hoogstwaarschijnlijk je profiel opzoeken, voordat ze contact met je opnemen.
Tips:
- Gebruik een professionele profielfoto
- Gebruik je volledige naam
- Plaats een pakkende titel
- Voeg mensen toe om je netwerk op te bouwen
- Volg de bedrijven waar jij geïnteresseerd in bent
Het sollicitatiegesprek voorbereiden
Yes! Je bent uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek, nu begint het echte werk: de voorbereiding.
Verdiep je in de functieomschrijving
De vacature is de handleiding voor het gesprek, zie de vacature als een theoretisch stuk dat je voor een examen moet leren. Woorden of competenties die je niet begrijpt zoek je op en maak je je eigen.
De werkgever zal namelijk zeker competentiegerichte vragen stellen om na te gaan of je daadwerkelijk de juiste kandidaat bent.
Je inlezen in het bedrijf
De website van het bedrijf is natuurlijk de bron hiervoor. Bestudeer deze van voor naar achter en van links naar rechts, sla geen tabje over. Grote kans namelijk dat je voorbereiding en kennis over het bedrijf getest zal worden.
Je inlezen in jezelf
Het is alweer een tijdje geleden dat je je CV en motivatiebrief hebt gemaakt, het is dus van belang dat je deze weer even goed doorleest en de ins en outs ervan weet.
Ook een veelvoorkomend onderdeel in een sollicitatiegesprek is de vraag naar je sterke en zwake punten. 1 á 2 van beide dien je voor te bereiden. Zorg bij de zwakke punten dat je deze ook positief kan belichten.
De gesprekspartners
In de bevestiging van je sollicitatiegesprek geeft het bedrijf aan met wie je het gesprek zal hebben. Dit, kan één, maar ook 2 of 3 personen zijn. Zoek online uit wie deze personen zijn, hoe ze eruit zien, wat hun achtergrond is en wat hun functie in het bedrijf is.
Antwoorden op de meest gestelde vragen in een sollicitatiegesprek
Er zijn veel vragen die gesteld kunnen worden, neem deze door in je voorbereiding en bereid een antwoord voor. Maak een word-document op met de veelgestelde vragen en beantwoord ze voor jezelf op papier.
De dag van de waarheid
Tegenwoordig kan een gesprek niet alleen persoonlijk plaatsvinden maar ook telefonisch of via Skype. Is het gesprek niet face-to-face zorg er dan voor dat de achtergrond representatief is en dat je in rust en stilte zit. Test je Skype verbinding vooraf op beeld en geluid.
Voor alle opties geldt, kleed je netjes aan, zo bereid je je mentaal beter voor en kom je ook zelfverzekerder over. Neem pen en papier mee voor eventuele notities en kom op tijd! Liever 10 minuten te vroeg dan te laat.
En tot slot, zenuwen zijn compleet normaal en horen erbij, dit laat juist zien dat je het graag wilt. Je hebt je tot in de puntjes voorbereid en meer kan je niet doen.
Het 1ste gesprek
Doorgaans start het gesprek met een voorstelronde, nadat je gesprekspartner(s) dit gedaan hebben en vaak ook nog even een korte introductie van het bedrijf gegeven hebben, zullen ze deze vraag aan jou stellen. Je vertelt wie je bent, wat je privésituatie is (getrouwd, kinderen, woonachtig), je loopt kort je opleidingen en je werkverleden door en geeft aan waarom je nu op deze vacature hebt gesolliciteerd.
Aan het eind van het gesprek zullen ze vragen of jij nog vragen hebt. Eén vraag is een must om te stellen: hoe ziet een werkdag is deze functie eruit? Je toont hiermee je interesse en ook heel belangrijk, het geeft inzicht of de functie wel geschikt is voor jou
Bij het afscheid kun je vragen hoe de sollicitatieprocedure verder verloopt en wanneer je kunt verwachten iets van het bedrijf te horen.
Het 2de gesprek
Je bent door! Waarschijnlijk met nog enkele anderen kandidaten. Een tweede gesprek is vaak een stuk zwaarder. Waar ze je in het eerste gesprek beter wilde leren kennen, zullen ze nu inhoudelijke vragen stellen en afhankelijk van de functie enkele casussen geven.
Ook het salaris komt in het tweede gesprek aan bod, zorg dat je hierop voorbereid bent. Op internet kan je een gemiddeld salaris voor de functie vinden.
Start pas met onderhandelen over je loon nadat de potentiële werkgever je de baan heeft aangeboden. Er is dan al besloten dat je de beste kandidaat bent en ze willen je graag aannemen, je zit dan in een betere onderhandelingspositie.
Vraag een marktconform salaris en ga daar misschien zelfs net iets boven zitten. Je zult dan uiteindelijk op een voor beide partijen acceptabel salaris uitkomen. Let op dat je niet teveel vraagt, want dat kan juist weer afschrikken.
Alle stappen zijn nu doorlopen, je hebt je best gedaan. Nu is het afwachten en duimen! Succes!
Auteur: Lisa-Marie Eerkes