Sociale innovatie; de sleutel naar een flexibele en wendbare organisatie

Sociale innovatie; de sleutel naar een flexibele en wendbare organisatie
  • Marketing & Communicatie

Het innovatiesucces van Nederland wordt voor 75% bepaald door sociale innovatie, en voor 25% door technische innovatie (Bron: Henk Volberda, hoogleraar Strategie & Innovatie aan de Amsterdam Business School van de Universiteit van Amsterdam).

Aandacht voor de menselijke kant in organisaties is cruciaal om goed en snel op veranderingen te kunnen reageren. Veerkracht, wendbaarheid en aanpassingsvermogen zijn dan dé kernwoorden. 

Het samenspel van sociale innovatie

Sociale innovatie is een samenspel van nieuwe managementvaardigheden, innovatieve organisatieprincipes, hoogwaardige arbeidsvormen en co-creatie om het concurrentievermogen en de productiviteit te verbeteren. Dit samenspel wordt ook wel aangeduid als de vier hefbomen van sociale innovatie:

  • Dynamisch managen Modern leiderschap: ruimte en vertrouwen aan medewerkers geven als het kan, sturen als het moet;
  • Flexibel organiseren Een minder hiërarchische structuur: zelforganisatie, snel intern schakelen. Zo kun je sneller inspelen op de marktontwikkelingen;
  • Slimmer werken Ideeën en talenten van medewerkers benutten. Daardoor krijg je betrokkenheid en innovaties op de werkvloer;
  • Co-creatie Verschillende bedrijven ontwikkelen samen vernieuwende oplossingen voor (complexe) vraagstukken en veranderingen.

De BOOST Pioniers

De BOOST Pioniers is een netwerk van MKB-ondernemers die hun bedrijf sociaal innovatief bestieren. Het gezamenlijke doel is het bewustmaken en activeren van MKB-ondernemers in Gelderland op het terrein van sociale innovatie. 

Eén van deze pioniers is Louis Pouwels, manager Business Development Luminis uit Arnhem. Luminis is een software- en technologiebedrijf, en wij maken bedrijven succesvoller door met behulp van slimme technologie, innovatieve oplossingen te ontwerpen en realiseren.

Sociale innovatie is voor ons heel belangrijk, omdat we juist werkzaam zijn bij onze klanten op het gebied van innovatie en verandering en ook omdat we een bedrijf zijn dat – zeker in een snel veranderende softwarewereld – de verandering moet omarmen om succesvol te kunnen zijn. Het is onze dagelijkse business.

Luminis helpt bedrijven met het naar de markt brengen van nieuwe digitale diensten. Dat betekent niet alleen een app, bestelomgeving of IoT oplossing maken, maar ook bedenken dat een nieuw bedrijfs- en verdienmodel uitdagingen voor de organisatie van onze klanten inhoud. De medewerkers die ermee gaan werken bepalen, zoals hierboven beschreven, voor een groot deel het succes. 

Pionieren in de praktijk

Luminis heeft er zelf ook mee te maken. In een markt waarin softwaredevelopers een schaars goed is, kiezen ze ervoor hun medewerkers bij veel zaken te betrekken. Ooit ontsproten uit BSO worden een aantal managementprincipes nog steeds gebruikt. Medewerkers hebben veel verantwoordelijkheid, worden gesterkt in hun ambities en hebben inspraak op het werk dat ze doen.  

Deze manier van leiderschap vraagt aan de medewerkers om de rol te pakken die het best past om zijn of haar talenten zo goed mogelijk te benutten en verder te ontwikkelen. Dat faciliteren ze door scholing, persoonlijke groeiprogramma’s maar ook door de inzet van hun mentorsysteem. Medewerkers die elkaar helpen in plaats van een manager. 

“HR is bij ons belegt bij directe collega’s, die we mentoren noemen. Senior medewerkers die collega’s begeleiden, coachen en ondersteunen in het realiseren van hun toekomstplannen. Dus we hebben geen HR-manager”. Een mooi voorbeeld van flexibel organiseren. 


Meer over de BOOST Pioniers Gelderland

Boost Pioniers zijn ondernemers of managers die sociale innovatie toepassen in hun bedrijf. Zij hebben ervaring opgedaan in de praktijk en willen dit graag met anderen delen. Ondernemers leren immers het beste van andere ondernemers. 

Boost Pioniers delen hun ervaringen onder meer via presentaties, excursies, workshops. Dit doen zij samen met diverse organisaties en partners. Zo benutten we het bestaande netwerk van organisaties en bijeenkomsten om Sociale Innovatie op de agenda te zetten. 

BOOST Pioniers - Gelderland 

  • Koen Mentink – Hittech Bihca BV Winterswijk
  • Louis Pouwels – Luminis Arnhem
  • Marjolein Boezel – Van Raam Varsseveld  
  • Hendrikus ter Horst – AWL Harderwijk
  • Henrike Verhoeve- van Schothorst – AKOS Apeldoorn
  • Simon de Luij – Modderkolk Wijchen
  • Bart van Doesburg – Doeko Weurt
  • Justin Geraerds – Kranendonk Tiel
  • Marco Klein Falckenborg – Veld Koeltechniek BV

Meer weten of ook Pionier worden? Neem dan contact op. 

EcoService Europe EcoService Europe

Op weg met kwaliteit!