We kunnen er niet omheen: de lockdown is van grote impact geweest op veel bedrijven. In de meeste gevallen geldt dat het effect negatief was. Ondernemers konden door de gedwongen sluiting geen omzet realiseren of zagen hun omzet drastisch kelderen.
Het aantal bedrijven dat juist beter draaide, is veel kleiner dan het aantal dat in financiële nood geraakte. De hierboven gestelde vraag is dan ook zeer afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent. Heb je als ondernemer in een noodlijdende branche zelf nog voldoende kapitaal achter de hand? Dan kan een bedrijf kopen nu zelfs een goed idee zijn. Dat komt omdat slechtlopende bedrijven nu soms voor spotprijzen te koop worden aangeboden.
Minder faillissementen
Wie had verwacht dat begin 2021 veel sprake is geweest van faillissementen, heeft het mis. In de eerste achttien weken van dit jaar werden in Nederland 689 bedrijven en instellingen failliet verklaard en dat zijn er 654 minder dan in dezelfde periode van 2020, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een interessant gegeven, want het toont aan dat veel ondernemers het nog weten te redden. Soms moet men zich daarvoor echter wel in veel bochten wringen. Er zijn al heel wat verhalen bekend van ondernemers die hun huis verkocht hebben om de zaak draaiend te kunnen houden, wachtend op betere tijden.
Horecabranche
Een sector die door de lockdown zwaar getroffen werd, is de horecabranche. Toch blijkt ook hier het aantal faillissementen in 2021 vooralsnog mee te vallen. In week 17 waren binnen deze sector geen faillissementen, in week 18 waren het er twee (Bron: CBS). Wanneer je dat vergelijkt met de piek in 2020, zie je een duidelijk verschil. Toen gingen alleen al in week 14 zestien bedrijven failliet en ook in week 20 werd dat aantal failliete horecabedrijven genoteerd. Wel zien we binnen de horecabranche een enorme daling van de bedrijfswaarde. Volgens een Amsterdamse horecamakelaar zijn veel bedrijven in zijn branche een derde in waarde gedaald.
Pensioenvoorziening
Voor veel kleinere ondernemers is de bedrijfswaarde tevens de pensioenvoorziening. Aan het einde van hun arbeidscarrière verkopen ze de zaak en van dat geld kunnen ze de laatste jaren van hun leven doorgaans prima leven. Met de onverwachte daling van de omzetten, in combinatie met een sterk gedaalde bedrijfswaarde, komt ook die oudedagsreserve voor velen behoorlijk in de knel.