Banengroei in Zuidoost-Brabant
- 6 jun., 2016
- Arbeidsmarkt
- Bron: Gemeente Eindhoven
De Brabantse banengroei is in het eerste kwartaal van 2016 het grootst in Zuidoost-Brabant. De verwachte banengroei in deze regio is voor de komende jaren groter dan in de rest van Nederland.
Dit blijkt uit de meest recente arbeidsmarktcijfers van UWV en gemeente Eindhoven. Verwacht wordt dat de banengroei in 2016 en 2017 op 2,5 procent (+7300) komt, tegenover 2,1% landelijk. Mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt profiteren echter nog niet mee van deze groei.
Met name ouderen, jongeren en laagopgeleiden profiteren veel minder van de banengroei in de regio. De arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering daalt zelfs licht. Het aantal mensen in de WW is in het eerste kwartaal van 2016 weliswaar afgenomen, het aantal mensen in de bijstand zeker niet. Ook landelijk is de constatering dat het beroep op bijstand toeneemt, ondanks een groei in het aantal banen. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid houdt in haar meerjarenbegroting dan ook rekening met een stijging van het bijstandsbestand.
Extra inzet
“Werk is een belangrijke manier om mee te doen in de samenleving”, aldus wethouder Staf Depla. “Als gemeente proberen we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op veel manieren te helpen, samen met onze partners in het Regionaal Werkbedrijf. Zo presenteren we vandaag het Eindhovens uitvoeringsprogramma van de participatiewet, dat in de komende jaren stevig moet bijdragen om mensen aan het werk te helpen. Maar het vraagt ook om extra inzet van het bedrijfsleven.”
Goede resultaten
Uit de resultaten van de afgelopen periode is te zien dat extra inzet vanuit de partners helpt. Zo is het aantal bijstandsgerechtigden, dat met hulp van de gemeente een parttime- of fulltime baan vindt, in de eerste helft van 2016 ruim het dubbele van dezelfde periode in 2015: 109 mensen in 2015, 273 in 2016. Ook de aanpak om WW-ers, die de maximum uitkeringstermijn gaan bereiken, vroegtijdig te helpen met bemiddeling werpt zijn vruchten af. 55% van de mensen die geholpen worden, vinden daarmee een baan. Ter vergelijking: 17% van het totaal aantal WW-ers vindt op eigen kracht een baan.
Zie voor meer informatie het Uitvoeringsprogramma Participatie 2016-2018.