Brabantse subsidie blijkt stimulans voor agrarische scholing
- 5 sep., 2016
- Agrofood & Biobased
- Bron: Nieuwe Oogst
Zo’n 27 agrarische bedrijven in Noord-Brabant hebben afgelopen jaar profijt gehad van de regeling ‘Excelleren in Brabant’. Ze kregen subsidie voor opleiding, cursussen of coaching en werden bijgestaan om een ontwikkelplan te maken.
Geen tijd. Het werk gaat voor. Doorleren past niet bij de bedrijfscultuur. Er zijn tal van redenen waarom scholing en opleiding in het midden- en kleinbedrijf niet van de grond komen. Tegelijkertijd vragen de huidige ontwikkelingen een steeds hoger niveau, zowel van ondernemers en bedrijfsleiders als van medewerkers. Bedrijven kunnen worden geholpen door ze op het vlak van scholing iets te bieden.
Excelleren in Brabant
Niet alleen een financiële tegemoetkoming, maar ook de helpende hand bij het in kaart brengen van de mogelijkheden. Dat hebben Brabantse werkgeversorganisaties gedaan met de regeling ‘Excelleren in Brabant’. Het programma mag zeer geslaagd worden genoemd: de belangstelling was veel groter dan verwacht en alle ondervraagde ondernemers meldden positieve effecten van de bijscholing, variërend van een plezierigere sfeer tot meer rendement.
Gezamenlijke coaching
In de agrarische sector deden 27 bedrijven mee. Piet Verhoeven is scholingsconsulent voor de boomkwekerij, een sector met relatief veel deelnemers. ‘Meest opvallende punt was dat de bedrijven kozen voor maatwerk en niet voor algemene cursussen. Bijvoorbeeld coaching op het gebied van verkooptechnieken’, vertelt hij. ‘Zoiets kost 6.000 euro. Dan is het mooi meegenomen dat 50 procent wordt gesubsidieerd. De subsidie is duidelijk een stimulans geweest om iets op te pakken wat ze normaal niet zouden doen.’
Opleidingsplannen versnellen
Een goed voorbeeld is de aanpak bij hortensiakwekerij Gebr. Jonkers in Elshout. Al het personeel heeft individuele en gezamenlijke coaching gehad om de communicatie en de samenwerking te verbeteren. ‘Wij nemen voor zulke dingen nooit tijd’, vertelt eigenaar Rob Jonkers. ‘Het gaat om je uitspreken, dingen melden en aanpakken.
Minder fouten door miscommunicaties
Sinds de coaching door Kernsupport loopt dat beter en worden er minder fouten gemaakt door miscommunicatie. Zonder subsidie zouden we dit niet hebben gedaan; niet vanwege het geld, maar het kwam er gewoon niet van. Dit was het goede zetje.’ Bij paprikabedrijf 4Evergreen met zes vestigingen in West-Brabant, Zeeland en het Westland gaf de subsidie mogelijkheden om opleidingsplannen te versnellen, vertelt HRM-medewerker Monique Verdult. Het ging om individuele opleidingen op het gebied van human resource, kwaliteitsmanagement en assistent-controller, plus een cursus kennisdeling en communicatie voor een aantal teamleiders. ‘Het effect van dat laatste is dat de mensen op de verschillende locaties gemakkelijker samenwerken en kennis uitwisselen. We zijn een groeiend bedrijf en de subsidie gaf duidelijk ruimte voor versnelling.’
Vervolg op de regeling?
Algemeen directeur Bert van Hintum van M. van den Oever Boomkwekerijen in Haaren zou graag zien dat er een vervolg komt op de regeling. Acht van zijn medewerkers hebben vorig jaar een training gevolgd met hulp van de subsidie en er staan er alweer zeven klaar in de startblokken. ‘Het ging om trainingen op het gebied van verkoop, management, commerciële vaardigheden, coaching en motivering op de kwekerij. Maar we willen ook verdere slagen maken op het gebied van verduurzaming en inzetbaarheid van mensen’, vertelt Van Hintum. ‘In de trainingen lag het accent op betere communicatie. Dat heeft tot gevolg dat we anders met elkaar omgaan en elkaar beter begrijpen. Je hebt een verantwoordelijkheid als werkgever naar je mensen toe. We besteedden al veel aandacht aan training, maar de subsidie was een duidelijke stimulans om er meer vaart achter te zetten.’
Ook ondernemers, partners of zzp'ers
De subsidie kwam van provincie Noord-Brabant en bedroeg bijna 1,7 miljoen euro. Het bedrag is uitgekeerd via MKB-Nederland. Er bestaan meer subsidieregelingen voor scholing en opleiding, maar die zijn in het algemeen gericht op werknemers. Bij ‘Excelleren in Brabant’ konden ook ondernemers, hun partners of zzp’ers meedoen. Dat sloeg aan. Relatief veel van de uitgekeerde bedragen kwamen ten goede aan bijscholing of coaching van ondernemers. De aanvragen zijn veelal ingediend via adviseurs.
Meer informatie over Pact Brabant:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!