Campagne om ondernemers bewust te maken van cybercrime van start

  • Zakelijke dienstverlening
  • Bron: RECRON

Heeft u de beveiliging van de computers, tablets en smartphones in uw bedrijf op orde? En zijn uw wifi-netwerk en servers wel voldoende beschermd?

Campagne om ondernemers bewust te maken van cybercrime van start

MKB-Nederland is in samenwerking met onder andere het ministerie van Veiligheid en Justitie een campagne gestart die ondernemers gericht helpt zich beter te wapenen tegen cybercrime. Bedrijven zijn het grootste slachtoffer van deze vorm van criminaliteit, die de economie op jaarbasis circa 8,8 miljard kost; driekwart daarvan komt voor rekening van het bedrijfsleven. Dat bedrag moet drastisch omlaag, vindt de ondernemersorganisatie.

Cybercrime

Cybercrime is een verzamelnaam van vele vormen van fraude, diefstal, afpersing, identiteitsmisbruik en (ongeziene) spionage via of met behulp van de digitale snelweg. Naar schatting wordt 1 op de 3 mkb-ondernemers daar op een of andere manier slachtoffer van. De AIVD noemde digitale spionage en cybercriminaliteit eerder al de ‘grootste dreigingen voor overheid en bedrijfsleven’.

Veilig zakelijk internetten

Als onderdeel van de campagne Veilig zakelijk internetten krijgen ondernemers de mogelijkheid om kosteloos de veiligheid van hun digitale werkomgeving te laten analyseren. Met deze ‘vulnaribilityscan’ legt een hacker kwetsbare plekken in de IT-omgeving van het bedrijf bloot. Deelnemers vullen eerst een door TNO opgestelde vragenlijst in, waarna een team van experts vaststelt welke digitale deuren van het bedrijf mogelijk nog openstaan voor ongenode gasten. Vervolgens neemt een ‘sociale’ hacker het bedrijfsnetwerk van de deelnemer op afstand onder vuur. Binnen een paar dagen ontvangt het bedrijf een uitgebreide rapportage van de bevindingen en waar nodig hulp om de situatie te verbeteren. U kunt zich tot 15 november gratis aanmelden voor deze 'ethische hack'. Dit kan via de campagnesite www.veiligzakelijkinternetten.nl. Daar staan ook de voorwaarden vermeld. 

De campagne Veilig Zakelijk Internetten is een initiatief van MKB-Nederland in samenwerking met het ministerie van Veiligheid & Justitie, het Verbond van Verzekeraars, KPN, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, ECP, ThreadStone en DNG. Veilig Zakelijk Internetten wordt beschikbaar gesteld via het online platform Veiliginternetten.nl, een initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie, het ministerie van Economische Zaken en ECP.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!