GirlsDay bij HAN Techniek succesvol verlopen
- 27 apr., 2012
- Onderwijs & Training
- Bron: Hogeschool Arnhem Nijmegen
Ruim 60 leerlingen van het Liemers College uit Zevenaar deden 26 april mee aan de GirlsDay 2012 bij HAN Techniek in Arnhem.
GirlsDay is een landelijk initiatief om de belangstelling voor bètawetenschappen, ICT en techniek bij meisjes tussen de 10 en 15 jaar verder aan te wakkeren. Aan het evenement doen ruim 250 bedrijven/instellingen en zo’n 7000 meisjes mee.
Programma
Na het welkomstwoord door instituutsdirecteur Janneke Hoekstra gingen de meiden direct aan de slag met hun programma. Uit 3 workshops kon iedereen er 2 uitkiezen om aan mee te doen.
1. Mysterie Fablab: Het zelf maken van een sleutelhanger, een naamplaatje of het zelf ontwerpen van stickers in het Fablab
2. Zelf een badge met een knipperlicht solderen en deze versieren
3. Een leuke introductie Object Georiënteerd Programmeren met Scratch.
Na de lunch gingen alle groepen aan het werk met een gezamenlijk programmaonderdeel: parachutes maken, waarmee een ei van ca. 4,5 meter hoogte zacht en ongeschonden op een betonnen vloer moest landen. Door slimme constructies overleefden zeker 5 eieren deze val.
Toeval
Een leuke bijkomstigheid was dat het Fablab in Arnhem tijdens de workshop een live videoverbinding maakte met het Protospace in Utrecht, waar op hetzelfde moment toevallig ook GirlsDay-activiteiten plaatsvonden. Alle reden dus om even online wat informatie met elkaar uit te wisselen.
'Alles was leuk'
De leerlingen uit Zevenaar kunnen in ieder geval terugkijken op een leerzame en vooral leuke dag. Op de vraag wat ze deze dag het leukste vond antwoordde een van de meisjes: 'Ik vond àlles leuk.' Hopelijk denkt ze later nog eens aan deze dag terug.
Meisjes in bètaopleidingen
Bij de HAN volgen ongeveer 5500 studenten een technische opleiding. Circa 9% daarvan is vrouw. Het percentage wisselt sterk per opleiding. Het aandeel meisjes bij laboratoriumopleidingen is bijvoorbeeld beduidend hoger dan bij een opleiding Werktuigbouwkunde.
Meisjes kiezen op havo en vwo wel steeds vaker een natuurprofiel, maar voor hun vervolgopleiding laten velen uiteindelijk hun bètatalent onbenut en gaan verder in een alfa- of gammarichting.
Organisatie GirlsDay
De GirlsDay wordt georganiseerd door VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, in samenwerking met Jet-Net, TechniekTalent.nu, TechNet, Platform Bèta Techniek, SVGB, Kenniscentrum SH&M en met vele andere bedrijven, instellingen, scholen en meisjesclubs.
Meer informatie over HAN University of Applied Sciences:
Bekijk het complete profiel