Noord-Brabant presenteert bidbook voor titel Europese Regio van de Gastronomie 2018
- 11 mrt., 2016
- Agrofood & Biobased
- Bron: AgriFood Capital
Op 17 maart 2016 zetten de Provincie Noord-Brabant en AgriFood Capital de volgende stap in de kandidatuur van de provincie voor de Europese Regio voor de Gastronomie.
Met de presentatie van een bidbook aan een internationale jury wil de Provincie de titel ‘Europese Regio van de Gastronomie 2018’ in de wacht slepen. Het bidbook laat de diepgewortelde waarden van de Brabantse agrifood sector en voedselcultuur zien. De prestigieuze Europese titel helpt Noord-Brabant bij het realiseren van de ambitie om dé topregio in agrifood & leisure te worden.
Van 16 t/m 19 maart a.s. organiseert het Platform Europese Regio’s van de Gastronomie een driedaagse bijeenkomst in ’s-Hertogenbosch. Onderdeel van het programma is het aanbieden van een ‘bidbook’ voor de kandidatuur van de titel ‘Europese Regio van de Gastronomie 2018’ aan een internationale jury. Op 17 maart 2016 zullen zowel de provincie Noord-Brabant als de West-Ierse regio Galway officieel hun proposities presenteren. Deze presentaties vinden plaats in het Provinciehuis in ’s-Hertogenbosch.
Brabantse waarden van voedsel
In 2018 wil de provincie Noord-Brabant een bruisend podium zijn voor de agrifood sector en de wereld kennis laten maken met de Brabantse waarden van voedsel. Kenmerkend voor de regio zijn de hoogwaardige kwaliteit van de agrifood keten (van productie, verwerking en distributie tot consumptie), voedselcultuur en gastvrijheid. Op het gebied van voedsel en duurzame voedselsystemen blinkt Noord-Brabant uit in kennis, innovatie en productiviteit. De regio onderscheidt zich verder door de sterke verbindingen van agrifood met hightech, design, leisure en biobased. Dat maakt deze Europese regio tot een krachtige wereldspeler in agrifood en gastronomie.
Extra impuls voor de Brabantse economie
Onder de vlag van ‘Europese Regio van de Gastronomie’ zullen nieuwe initiatieven binnen én buiten de agrifood sector ontstaan. Ook wordt de vrijetijdseconomie naar een hoger plan getild. Daarnaast opent de titel de deuren voor een betere samenwerking met andere Europese regio’s. Dit alles gebeurt niet alleen in 2018 maar ook al in de aanloop naar 2018 en daarna. De titel betekent dus een extra impuls voor de economie van de gehele agrifood & leisure sector in Noord-Brabant.
Gastronomisch middelpunt van Europa
In september 2015 stelde de Provincie Noord-Brabant zich al kandidaat voor de titel bij de Expo in Milaan. In oktober van dit jaar wordt bekend welke regio’s in 2018 de titel mogen dragen. De prestigieuze titel ‘Europese Regio van de Gastronomie’ bevordert het internationale imago van de regio’s op het gebied van voedselcultuur en gastronomie. Een regio met deze titel vormt een jaar lang het gastronomische middelpunt van Europa. Door een programma van uiteenlopende gastronomische en culturele activiteiten en evenementen te bieden, krijgt de bekroonde regio meer bekendheid, zowel bij professionals al bij consumenten met passie voor voedsel. Hierdoor komen er meer bezoekers, ontstaat er meer bedrijvigheid en krijgt de regio een belangrijke economische impuls.
Meer informatie over AgriFood Capital:
Bekijk het complete instantieprofiel
Jures Techniek heeft meer dan 20 jaar ervaring in de branche