'Problemen bedrijfsopvolging ramp voor bv Nederland'
- 12 jun., 2015
- Zakelijke dienstverlening
- Bron: VNO-NCW
Dit jaar verdwijnen 17.000 bedrijven omdat de eigenaren geen opvolger kunnen vinden. Vooral kleinere bedrijven zoeken lang naar een opvolger, al dan niet een familielid.
In een derde van alle gevallen tevergeefs. Daar zou meer aandacht voor moeten zijn, zegt onder andere PvdA- kamerlid Mei Li Vos in het nieuwste digitale nummer van Forum dat vandaag is verschenen.
Op dit moment staan 56.000 bedrijven te koop, voor het overgrote deel van ondernemers die met pensioen willen. Kopers komen er nauwelijks. Mislukte opvolging kostte Nederland alleen al het afgelopen jaar 4 miljard euro. En jaarlijks gaat bij opheffingen ook nog eens 2 procent van alle banen in Nederland verloren. De bv Nederland lijdt een miljardenstrop omdat bedrijfsopvolgingen stagneren, zegt Lex van Teeffelen, lector aan de Hogeschool Utrecht. Vlak na de overname begint namelijk bij 75 procent een grote verbouwing van het bedrijf die meer innovatie, omzet, winst en arbeidsplaatsen oplevert, blijkt uit zijn data.
PvdA-Kamerlid Mei Li Vos vindt het jammer dat er zo weinig aandacht voor het probleem is. Maar ze ziet niets in het optuigen van een speciale regeling. Ze zou het liefst willen aansluiten bij een bestaand programma, zoals de Bijzondere Bijstand Zelfstandigen. Die regeling is bedoeld voor zelfstandigen die tijdelijk in financiële moeilijkheden raken en zo hun bedrijf op orde kunnen brengen. ‘Die systematiek kennen we. Het zou een mogelijkheid kunnen zijn om met geld van de belastingbetaler een bedrijfsadviseur in de arm te nemen om de verkoop te begeleiden. Na de verkoop zou het bedrag weer terugbetaald moeten worden.’
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!