Sectorplan Maak het in de Stedendriehoek uitgebreid
- 11 dec., 2014
- Arbeidsmarkt
- Bron: Maak het in de Stedendriehoek
Het Sectorplan waarbij de arbeidsmarkt in de regio Stedendriehoek versterkt wordt, wordt uitgebreid. Dit moet ervoor zorgen dat er meer jongeren aan de slag kunnen.
Aantrekkelijk aanbod voor werkgevers
Vanaf april dit jaar zijn er met de 5 miljoen euro aan financiële steun van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid al tal van arrangementen samen met werkgevers ingevuld. Recent is nog eens, 1,8 miljoen euro opgehaald uit Den Haag voor ‘Samen werk maken van werk 2’. Dat niet alleen de jongeren, maar ook de werkgevers tevreden zijn, blijkt wel uit de succesverhalen.
Het kabinet heeft in 2013 600 miljoen euro beschikbaar gesteld voor maatregen om de arbeidsmarkt te verstevigen. Als een van de eerste regio’s heeft de arbeidsmarktregio Stedendriehoek en Noord Veluwe een beroep gedaan op deze regeling, door het indienen van het plan ‘Samen werk maken van werk 1’.
Succesverhalen
Werkgevers, Werkpleinen en het UWV werven en plaatsen jongeren op nieuwe leerwerkplekken (BBL-plekken). Werken bij een werkgever wordt dan gecombineerd met het volgen van een Mbo-opleiding. Er zijn Startersbeurzen voor jongeren die hun diploma al hebben behaald. Met de Startersbeurs krijgen jongeren de kans 6 maanden werkervaring op te doen bij een bedrijf. Jongeren kunnen zelf een bedrijf benaderen of op www.startersbeurs.nu kijken welke werkgevers in de regio een plek voor hen hebben.
Bij een eerste belronde bleek er veel interesse te zijn bij werkgevers in de regio. Vooral op basis daarvan werd de Haagse subsidie toegekend. Ook Joey Reijmer is via het sectorplan ‘Samen werk maken van werk’ aan een werkervaringsplek gekomen. Hij werkt nu met een BBL-arrangement als magazijnmedewerker bij Hedi International in Zutphen. Anouschka Wolfhagen van Hedi: “Het is voor ons vanzelfsprekend om iemand die graag aan het werk wil, maar door gebrek aan ervaring niet verder komt, een handje te helpen”. Landelijk blijkt 30% van de werkgevers de jongere een vervolgcontract aan te bieden.
Extra geld voor scholing
Tot eind 2015 kunnen werkgevers met een aantrekkelijke financiële tegemoetkoming gebruik maken van alle beschikbare arrangementen uit sectorplan 1. In deel 2 zitten een loopbaancheck en extra opleidingsmogelijkheden voor 200 zittende werknemers in de papier- en kartonindustrie. Ook zitten er in het bedrag 250 extra Mobiliteitsvouchers voor alle bedrijven in de Stedendriehoek en Noord Veluwe, waaronder ook de papier- en kartonindustrie. Ten slotte kunnen alle werkgevers een bedrag krijgen van €2.800 voor extra scholing van hun medewerkers. Vanuit de Werkpleinen en het UWV zal contact gezocht worden met werkgevers om hun interesse voor een of meer arrangementen te peilen.