Zuidwest-Nederland op weg naar een biobased economy

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: NV REWIN

29 september opende op het terrein van SABIC, in Bergen op Zoom, de Green Chemistry Campus haar deuren.

Zuidwest-Nederland op weg naar een biobased economy

Het toekomstbeeld is dat de campus hét centrum wordt van de open chemische innovatie als het gaat om biobased innovaties. De Green Chemistry Campus gaat op kleine schaal van start en zal in de loop van de jaren organisch groeien.

In een biobased economy nemen groene grondstoffen de rol over van fossiele grondstoffen zoals olie. Olie zit bijna overal in, van kunststoffen en chemicaliën tot brandstoffen. Brabantse ondernemers onderzoeken nu alternatieven. In West-Brabant zitten zowel veel agro-foodbedrijven als veel chemische bedrijven. Deze bedrijven kunnen nieuwe markten aanboren, door hun traditionele producten en werkwijzen te vernieuwen. De Green Chemistry Campus wil hiervoor de motor zijn: een terrein waar grote en kleine bedrijven, kennisinstellingen en overheid in een open innovatiestructuur samenwerken aan nieuwe producten en technologieën met de focus op biobased materialen, chemicaliën en coatings. Verpakkingen vervaardigd van aardappelschillen, natuurvezels in dashboards en bietenloof als brandstof voor auto's zijn slechts enkele voorbeelden van nieuwe producten op basis van nieuwe technologieën. Centraal staat het gebruiken van restproducten uit de landbouw als basis voor nieuwe grondstoffen.

Ook de onderwijsinstellingen staan in de startblokken om een rol te spelen bij de ontwikkeling van de campus tot inspirerende omgeving. Avans Hogeschool wil een Centre of Expertise op het gebied van groene chemie opzetten, dat straks een plek krijgt op de campus in Bergen op Zoom. Ook met andere onderwijsinstellingen (van MBO t/m universitair) wordt samenwerking gezocht.

Innovatie versnellen

"Er is steeds meer vraag naar biobased materialen, terwijl de uitgebreide agro- en foodsector in de regio op zoek is naar een afzetmarkt voor hun reststromen. Door nieuwe bedrijven aan te trekken, die waardevolle technologie kunnen inbrengen, gaan we de innovatie op dit gebied versnellen." Aldus Technology & Innovatieleider Willem Sederel van SABIC "Om hoogwaardige nieuwe materialen te kunnen maken, moeten we de keten van vraag en aanbod opnieuw definiëren. Wij als industrie moeten nieuwe technieken ontwikkelen en meedenken met de agro- en foodsector over wat dit betekent voor de reststromen." De campussamenwerking is volgens Sederel van groot belang, omdat de traditionele petrochemische industrie extreem efficiënt opereert. "Die heeft zich in 100 jaar zó geoptimaliseerd, dat haal je niet in zonder goede samenwerking."

 lees verder>>

Meer informatie over SABIC INNOVATIVE PLASTICS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!