Krijg inzicht in de werkdruk van je werknemers
- 19 aug., 2014
- Arbeidsmarkt
We weten het allemaal: een te hoge werkdruk kan leiden tot stress en ziekteverzuim. Ondernemers kunnen dat als een gegeven accepteren, maar ze kunnen er ook iets aan doen.
Er niets mis met een drukke baan of hard werken. Sterker nog, veel mensen krijgen meer uit hun handen als ze het druk hebben. Het gaat pas verkeerd als je langere tijd onvoldoende mogelijkheden hebt om al het werk af te krijgen en daar ook niets aan kunt veranderen. Je hebt last van werkdruk.
Dan ontstaat er stress en kun je ziek worden. Bijna één op de drie werknemers noemt werkdruk of werkstress als belangrijkste reden voor verzuim. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft daarom een campagne opgezet, die werkgevers en werknemers wijst op de ernst van de situatie en op mogelijkheden om werkdruk aan te pakken.
Gratis en online
Reden genoeg voor werkgevers om te onderzoeken hoe het met de werkdruk in hun eigen bedrijf is gesteld. TNO ontwikkelde daarvoor het Werkdrukkompas, dat snel, gratis en online te raadplegen is. Nicole de Koning van TNO: ‘Werkgevers en preventiemedewerkers zullen blij verrast zijn met de diversiteit aan oplossingen die er voor werkdruk zijn.’
Oplossingen
Het Werkdrukkompas begint met het in kaart brengen van de specifieke omstandigheden in een bedrijf aan de hand van 21 stellingen. Zo ontstaat snel een beeld van de zeven grootste knelpunten en de oplossingen in de vorm van een kant-en-klare presentatie. De Koning: ‘Dat is overzichtelijk voor directeuren van kleinere bedrijven, die vaak zelf preventiemedewerker zijn. Als een bedrijf een aparte preventiemedewerker heeft aangewezen, dan kan die de presentatie gebruiken om het management bewust te maken van wat er speelt.
We laten het ook niet bij het signaleren van de problemen. Het idee is vaak, dat je werkdruk alleen kunt verminderen door extra personeel aan te stellen. Dat is een misverstand. Er zijn veel meer mogelijkheden, waarvoor weinig of geen investeringen nodig zijn. Soms kunnen heldere werkafspraken de balans al rechttrekken en in andere gevallen biedt het vaker uitspreken van waardering door de baas al verlichting.´
Uitgebreide expertise
Het Werkdrukkompas is gebaseerd op de expertise die TNO op het gebied van werkdruk en werkstress heeft ontwikkeld. Roos Schelvis (TNO): ‘We begrijpen dat ondernemers in het MKB en preventiemedewerkers niet altijd gelegenheid hebben om daar uitgebreid kennis van te nemen. Juist daarom hebben we het Werkdrukkompas ontwikkeld, dat ondertussen al duizenden keren is geraadpleegd. Het instrument werkt snel en eenvoudig. Ondernemers die tips willen krijgen over hoe ze de oplossingen het beste implementeren kunnen gebruik maken van de Werkdruk Wegwijzer die TNO dit najaar zal lanceren.”
Meer informatie over TNO:
Bekijk het complete instantieprofiel