Uitbetalen vakantiedagen: loon inclusief bonus!
- 16 okt., 2012
- Financieel & Juridisch
Als u na einde dienstverband uw werknemer vakantiedagen moet uitbetalen, kunt u niet altijd volstaan met de uitkering van het vaste salaris en de vakantietoeslag daarover. Eventuele bonussen die systematisch worden uitgekeerd en het werkgeversdeel pensioenpremie dienen ook te worden meegerekend.
Onlangs heeft een kantonrechter in Amsterdam bevestigd dat dergelijke bonussen onder het begrip ‘loon’ vallen.
Op grond van de wet heeft een werknemer recht op uitkering in geld als hij na einde dienstverband nog vakantiedagen open heeft staan. Een vakantiedag is daarbij één dag loon waard. Maar wat precies onder het begrip ‘loon’ moet worden verstaan blijkt niet duidelijk uit de wet. De kantonrechter in Amsterdam bevestigt in zijn uitspraak eerdere rechtspraak van onder meer het EU-Hof van Justitie, waaruit blijkt dat het loonbegrip ruim moet worden uitgelegd. Uitgangspunt van het Hof is daarbij dat de vergoeding voor een vakantiedag gelijk moet zijn aan het bedrag dat de werknemer zou hebben gekregen als hij geen vakantie had opgenomen. Bonussen moeten daarbij gewoon worden meegerekend!
Voorwaarden meetellen bonus
Volgens de rechtbank behoort een structureel toegekende bonus tot de looncomponenten zolang de bonus afhankelijk is van de inspanningen van de werknemer. Als een werknemer bijvoorbeeld de afgelopen drie jaar een bonus heeft ontvangen voor door hem gerealiseerde projecten, dan dient de gemiddelde waarde van de bonus over de afgelopen drie jaar mee te tellen met “het loon” waarmee de vakantiedagen moeten worden uitbetaald. Wanneer de bonus niet afhankelijk is van de inspanningen van de werknemer, hoeft de bonus niet te worden meegerekend bij de uitbetaling van de vakantiedagen. Daarnaast telt volgens de rechtbank de werkgeversbijdrage pensioenpremie mee, omdat de werkgever die bijdrage ook had betaald als de werknemer gedurende de opgebouwde vakantiedagen nog in dienst was gebleven. De achterliggende gedachte is dat de werknemer bij uitbetaling van vakantiedagen niet in een nadeliger positie mag komen te verkeren dan bij in dienst blijven en het opnemen van die vakantiedagen.
Tips voor werkgevers, voorkomen dat de bonus tot het loon gaat behoren!
Ten eerste, na het einde van het dienstverband is er niet veel meer dat u als werkgever kunt doen, gezien voorgaande uitspraken van de kantonrechter te Amsterdam en het Hof van Justitie. Daarom dient u preventief te werk te gaan.
Het is belangrijk om de bonussen niet afhankelijk te stellen van de inspanningen van de werknemer, maar deze te baseren op de bedrijfsresultaten. Bovendien is het ook aan te raden om de bonussen niet structureel uit te keren. Indien een bonus niet afhankelijk is van de inspanning van een werknemer en deze niet structureel wordt uitgekeerd, hoeft de bonus immers niet meegerekend te worden bij de beëindiging van het dienstverband en dit is in het voordeel van de werkgever.
Ten tweede kunt u voorkomen dat u vakantiedagen moet uitbetalen. Als uw werknemer voor het einde van het dienstverband alle vakantiedagen heeft opgenomen, hoeft u niets uit te betalen. Het verdient dus aanbeveling dat u tijdens het dienstverband bij uw werknemer aandringt op het opnemen van zijn vakantiedagen.
Wat kan De Raadgevers voor u betekenen?
Laat de arbeidsovereenkomst of bonusregeling die u heeft gesloten met uw werknemers door De Raadgevers bekijken en wij vertellen u welk risico u loopt.
Deze Ondernemerstip is geschreven door Marjon Joosten.
Meer informatie over RAADGEVERS, DE:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel