Vaste vrije dag op een erkende feestdag. Pech of compensatie?

  • Financieel & Juridisch

Heeft u als werkgever medewerkers met een parttime contract in dienst? Dan bent ongetwijfeld bekend met het fenomeen: De discussie over het al dan niet hebben van recht op compensatie wegens het ‘missen’ van een vrije dag.

Vaste vrije dag op een erkende feestdag. Pech of compensatie?

De discussie

Wanneer een werknemer in deeltijd werkt, kan het natuurlijk voorkomen dat een vaste vrije dag samenvalt met een erkende feestdag. Zo valt Tweede Kerstdag dit jaar bijvoorbeeld op een maandag. Indien een medewerker drie dagen per week werkt – laten we zeggen op dinsdag, woensdag en donderdag – heeft hij of zij op maandagen altijd vrij. In tegenstelling tot een werknemer die fulltime werkt, levert deze erkende feestdag de parttimer dus geen ‘extra’ vrije dag op. Regelmatig terugkerend punt van discussie is, in hoeverre de parttime werknemer recht heeft op compensatie voor het ‘missen’ van deze vrije dag.

Pech?...

Over het algemeen wordt in deze discussie door Nederlandse werkgevers de zelfde lijn gevolgd: De parttime medewerker heeft simpelweg pech en wordt niet gecompenseerd. Immers, “you win some and you lose some”. Als een erkende feestdag wel op een werkdag van een parttimer valt, heeft deze er relatief gezien meer voordeel van dan een fulltimer. En is eigenlijk wel sprake van pech? De werknemer heeft toch gewoon vrij op Tweede Kerstdag? Of dit nu uit hoofde van het arbeidscontract of op grond van een erkende feestdag is, maakt voor de uitkomst in ieder geval niet veel uit.

…Of toch recht op compensatie?

Toch legt niet iedere parttime werknemer zich hier zonder slag of stoot bij neer. Zo heeft een medewerker van Shell het ontbreken van compensatie recentelijk aan de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) voorgelegd. Zoals we inmiddels gewend zijn van de CGB, neemt zij haar taak uiterst serieus en heeft zij geen moeite vergaande conclusies te trekken. Op 12 augustus 2011 (oordeel 2011-127, voor degenen die de volledige uitspraak na willen lezen…) heeft de CGB namelijk geoordeeld dat Shell een verboden onderscheid op grond van arbeidsduur heeft gemaakt door de parttime medewerker geen compensatie te bieden voor erkende feestdagen die op zijn vaste vrije dagen vallen. Niks pech dus, maar wel degelijk recht op compensatie voor de parttime werknemers van Nederland!

Consequenties in de praktijk

Bent u als werkgever nu gelijk verplicht om voor al uw parttimers een compensatieregeling te treffen? Feitelijk niet, aangezien de oordelen van de CGB niet bindend zijn. Niet tussen partijen, laat staan ten aanzien van derden. Toch is het niet bepaald ondenkbaar, dat de lijn van de CGB binnenkort ook in jurisprudentie van (kanton)rechters wordt doorgetrokken. Wellicht dus toch verstandig om alvast met een schuin oog naar de door de CGB geadviseerde Jaarurensystematiek (JUS) te kijken of deze zelfs al binnen uw onderneming in te voeren. Dan bent u in ieder geval optimaal voorbereid.

Lees meer over het recht op compensatie.

Meer informatie over H.O.P. CONSULTING:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Tijssen-cs Tijssen CS | Accountants & Adviseurs

Meerwaarde door samenspel