Wat betekent de Participatiewet voor werkgevers?

  • Arbeidsmarkt

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft ingestemd met de Participatiewet. Als de Eerste Kamer met de Participatiewet instemt, treedt deze op 1 januari 2015 in werking.

Wat betekent de Participatiewet voor werkgevers?

Mensen die wel kunnen werken, maar niet in staat zijn het wettelijk minimumloon te verdienen en zich bij de gemeente melden, vallen met de nieuwe wet onder één regeling. Doel van die wet is onder meer om mensen met een arbeidshandicap zoveel mogelijk aan een baan bij gewone bedrijven te helpen.

Met de nieuwe wet worden de Wajong (arbeidsongeschiktheidsregeling voor jonggehandicapten), de WSW (sociale werkvoorziening) en de WWB (Wet werk en bijstand) gebundeld. De verantwoordelijkheid voor mensen met een arbeidshandicap komt hiermee bij de gemeenten te liggen. Zij moeten beoordelen of iemand geschikt is voor een reguliere baan. Uitgangspunt is dat mensen met een arbeidshandicap zoveel mogelijk aan een baan bij gewone bedrijven geholpen worden. Bij sociale werkplaatsen worden dan geen nieuwe werknemers meer aangenomen.

Gemeenten, werkgevers, vakbonden en het Rijk hebben in het sociaal akkoord afgesproken dat er tot 2026 125.000 extra banen bij komen voor de doelgroep arbeidsgehandicapten. Elk jaar wordt bijgehouden hoeveel banen erbij gekomen zijn. Lukt het niet, dan treedt er een quotumregeling in werking.

De participatiewet voor werkgevers

Als werkgever kunt u voor het in dienst nemen van mensen met een bijstands- of werkloosheidsuitkering en/of een arbeidshandicap in aanmerking komen voor een aantal (premie-)kortingen en subsidies. Ook is het mogelijk dat een arbeidsgehandicapte werknemer onder de vangnetregeling (no-riskpolis) van het UWV valt, waarbij het UWV bij ziekte de loondoorbetalingsplicht dan (grotendeels) voor haar rekening neemt en de betreffende werknemer niet aangemeld hoeft te worden bij de verzuimverzekeraar.

Voor een medewerker met een Wajong-uitkering kan bij het UWV loondispensatie worden aangevraagd, waardoor u als werkgever (onder voorwaarden) toestemming krijgt om deze werknemer een loon lager dan het minimumloon te betalen. Al deze diverse mogelijkheden kunnen een werkgever duizenden euro’s voordeel opleveren.

De participatiewet voor werknemers

Mensen die nu al beschut werken bij een sociale werkvoorziening houden hun bestaande rechten en plichten. De huidige Wajongers worden beoordeeld op hun arbeidsvermogen en blijven in de Wajong. Zij vallen – in tegenstelling tot eerdere plannen – niet terug in de bijstand als hun uitkering om wat voor reden dan ook eindigt.  Mensen die nu al beschut werken bij een sociale werkvoorziening houden hun bestaande rechten en plichten.

Meer informatie?

Indien u vragen heeft of advies wilt hebben over de participatiewet kunt u contact opnemen met de arbeidsrechtelijke adviseurs via telefoonnummer (026) 354 26 00 of u kunt uw vraag direct voorleggen per e-mail: info@flynth.nl.

Meer informatie over FLYNTH 'S-HERTOGENBOSCH:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

VVV Noordoost-Brabant Gasten Gelukkiger Maken

VVV Noordoost-Brabant is dé duurzame (marketing)partner van het vrijetijdsdomein