“Als gemeenten onderling van elkaars kennis en kunde gebruik maken, levert dat altijd iets op”
- 15 jun., 2015
- Regionale ontwikkeling
De gemeente Oisterwijk lanceerde in februari 2014 een nieuwe toptakenwebsite op www.oisterwijk.nl. Het resultaat is niet onopgemerkt gebleven. Oisterwijk werd door verschillende gemeenten benaderd met de vraag of er te praten viel over ‘hergebruik’ van interactieontwerp, content en zelfs vormgeving.
Esther van Wel, projectleider van de nieuwe toptakensite bij de gemeente Oisterwijk vertelt daarover: “We moesten wel even aan het idee wennen. Zo’n nieuwe website voelt toch een beetje als je kindje. We hebben er met het team veel energie en denkwerk in gestoken en we zijn trots op het resultaat. Dat geef je voor je gevoel een beetje weg. Je site is niet meer uniek, zeker niet als ook de vormgeving grotendeels wordt overgenomen. Maar samenwerking is een speerpunt van de gemeente Oisterwijk. Als gemeenten onderling van elkaars kennis en kunde gebruik maken, levert dat altijd iets op.”
Oisterwijk besloot alle gegevens beschikbaar te stellen. Ook implementatiepartner Wind Internet was enthousiast. Gerard Wijngaarden, directeur van Wind Internet: “Wij staan volledig achter deze werkwijze. Het zit in ons DNA, we gebruiken immers het Open Source systeem TYPO3. Daar waar het al mogelijk was om technieken te delen, denken wij dat in dit samenwerkingsverband een stap verder wordt gegaan aangezien ook content en vormgeving gedeeld worden.”
De gemeenten Gilze en Rijen en Alphen Chaam waren twee van de gemeenten die Oisterwijk benaderden. Pascal van der Elst, projectleider bij de gemeente Gilze en Rijen: ‘Tijdens de zoektocht naar informatie over toptakenwebsites belandde ik op de website van de gemeente Oisterwijk. Door de overzichtelijke structuur, strakke vormgeving en laagdrempelig geschreven teksten viel deze website direct positief op.”
Jacques Brummans, webmaster bij de gemeente Alphen Chaam, vult aan: “De website was voor ons een verademing. Ik weet nog wel dat we met enige schroom vroegen of we wellicht wat zouden kunnen overnemen van Oisterwijk. Dit bleek voor Oisterwijk geen enkel probleem. Per 1 januari 2016 gaan we ambtelijk fuseren met Gilze en Rijen en Baarle-Nassau. Ook die laatste gaat binnenkort over. We besparen nu al structureel een flink bedrag op de kosten door deze werkwijze en het feit dat we met z’n drieën één grote server delen.”
Op de vraag of er ook nadelen kleven aan deze manier van samenwerking antwoordt Esther van Wel: “Nee, ik kan ze zo niet bedenken. Je hebt allemaal grotendeels dezelfde producten en diensten en een vergelijkbare doelgroep. Waarom zou je dan allemaal het wiel opnieuw uitvinden?”
De samenwerking met Wind Internet ervaren alle betrokkenen als prettig. Pascal: ‘Met WIND Internet hebben we een nuchtere no-nonsense implementatiepartner, waar wij prettig en via korte lijnen mee samenwerken. Jacques voegt daar nog aan toe: “Ondanks dat Wind Internet gevestigd is in Leeuwarden, hebben wij de service en samenwerking als heel nabij ervaren.”
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!