Bolt Mobility is klaar voor een nieuwe scootermarkt

  • Automotive

De scooter, een vervoersmiddel die ervoor is bedoeld om jou van A naar B te brengen. Bolt Mobility wil een elektrisch product maken dat eigenlijk niet beter kan, zonder dat je daarvoor meer hoeft te betalen dan de brandstof concurrent.

Bolt Mobility is klaar voor een nieuwe scootermarkt

Hoe zij op dit idee zijn gekomen en hoe zij dit aanpakken vertelt Bart Jacobsz Rosier, CEO van Bolt Mobility.

Duurzame energie

Na de studie werktuigbouwkunde in Eindhoven en de master bedrijfskunde in Amsterdam wilde Bart Jacobsz Rosier van Bolt Mobility iets doen in ‘duurzame energie’. Hij kwam Marijn Flipse tegen die zich al van jongs af aan bezig hield met scooters en met een nieuw elektrisch scooter concept bezig was. Samen hebben ze de markt verder geanalyseerd en kwamen tot de conclusie dat er een groot probleem is in de scootermarkt. “Al jaren was er bijna geen wetgeving veranderd voor brandstof scooters, de bestaande emissie normen voor de scooter liepen ver achter op die van de auto en wordt ook nog eens mee “gesjoemeld”. Een groot onderzoek uit Nature in 2014 heeft hierin de wetgeving discussie aangewakkerd, omdat hieruit bleek dat de huidige scooter per gereden kilometer, tot duizenden keren vervuilender is dan een auto”, aldus Bart. Volgens hem is dat de reden dat er nu eindelijk flinke stappen worden ondernomen. “Vanaf 1 januari 2018 wil Staatssecretaris Dijksma (Milieu, PvdA) in anticipatie van de nieuwe Europese wetgeving, de verkoop van alle tweetakt én euro-2 & euro- 3 scooters verbieden. Alleen euro-4 zou nog geleverd mogen worden, alles daaronder niet meer. In Amsterdam gaat het zelfs zo ver dat er vanaf 1 januari alle brandstof scooters ouder dan 2011 gefaseerd van de straat af moeten.” Voor Bolt Mobility dus een goede mogelijkheid om hier op in te spelen met hun AppScooter.

Waarom een scooter?

Volgens Bart zijn zelfs de nieuwste viertakt scooters nog 15 keer vervuilender dan een auto, per kilometer, niet per liter. Dus als je één kilometer aflegt naast een scooter dan kun je 15 auto’s ernaast zetten en die stoten net zoveel uit als de nieuwste viertakt scooter. “Los van dat waren er simpel nog geen kwalitatieve elektrische scooters op de markt voor een competitieve prijs die er goed uit zien. Er was nog geen elektrische scooter waar je verliefd op kunt worden. Nu wel dus.”

Het begin

Bolt Mobility is gestart met een marktvalidatie in 2015 door middel van een beperkt batch aan pre-orders. Er werden 100 AppScooters voor pre-order beschikbaar gesteld en die waren redelijk snel uitverkocht. “Parallel hebben we toen een online funding ronde gedaan waarmee we in december 2015 €1,135 miljoen hebben opgehaald. Dat was de grootste online funding ronde van Nederland met 43 investeerders. En 1,5 maand later hadden we ons team bij elkaar, zeven engineers in totaal.” Het team ging aan de slag om de hele AppScooter uit te werken. De randvoorwaarden werden bepaald en er werd gekeken of alles haalbaar was. Inmiddels hebben ze een tweede prototype die al dicht staat bij wat ze in 2018 in productie willen hebben en hebben ze net weer €1,9 miljoen opgehaald van 12 grote angel investeerders voor het produceren en testen van de 0-serie.

Binnen nu en een aantal weken opent Bolt Mobility een publieke funding ronde. Een ronde waar mensen met minder kapitaal ook mee kunnen doen, vanaf ongeveer 250 euro. “Om onze fans van het eerste uur ook een kans te geven om mee te doen en om breder draagvlak te creëren zodat we het Europees goed kunnen neerzetten. We kregen tijdens onze laatste ronde namelijk veel vragen van mensen die graag wilden investeren, maar geen ton hadden.”*

VDL & Vodafone

“We gaan straks de nul series maken met onze productiepartners, waar VDL er één van is. Daarnaast is Vodafone een belangrijke partner. Het is namelijk de eerste scooter waar je apps in de cockpit kan draaien. Bijna 70% van de mensen houdt zijn/haar telefoon in de hand tijdens het rijden, dat is nu doodsoorzaak nummer één in het verkeer en dat vinden wij ernstig. De praktijk wijst uit dat verbieden niet helpt en dat handhaving hierop onwerkbaar is, dus moet je het op een andere manier oplossen. Mensen houden natuurlijk niet hun telefoon vast omdat ze graag dood willen, maar omdat ze de functionaliteit ervan niet willen missen. De uitdaging is dus deze functionaliteit, denk aan navigeren en appen, met innovatieve oplossingen op een veilige manier terug te brengen.” In de AppScooters van Bolt Mobility zit een 7 inch scherm en deze kun je verbinden met je telefoon door middel van bluetooth. Met de knoppen op je handlebar kun je je telefoon bedienen. “Door camera’s die in de scooter zitten kunnen wij bepalen of het op dat moment veilig lijkt om bijvoorbeeld te laten zien dat je wordt gebeld. Als dit niet het geval is, sturen we een berichtje naar de persoon die jou belt dat je momenteel even niet bereikbaar bent. Zodra het dan weer veiliger lijkt, krijg je een notificatie dat je een gemiste oproep hebt. Je hoeft je handen dan niet van het stuur te halen, maar alleen op de OK knop op je handlebar te drukken.

Bolt Mobility

Daarnaast beschikt de scooter ook over navigatie. Om dit allemaal mogelijk te maken draait de cockpit op open source software van Android en hebben ze een goede services provider nodig die ervoor zorgt dat de updates veilig zijn op een infrastructuur ontwikkeld voor de automotive industrie. “Vodafone heeft daar een fantastisch systeem voor gemaakt, en hebben zich de laatste jaren gespecialiseerd in de automotive sector. Na contracten met Audi en BMW maken wij nu gebruik van hetzelfde platform”, aldus Bart.

400 kilometer rijden

“Wij maken gebruik van composieten. We hebben een monocoque gemaakt van de scooter. Door de ontwikkelingen in de automotive industrie op het gebied van composieten de laatste jaren, zijn die steeds beter op schaal goed te produceren. Ons frame is daar een heel goed voorbeeld van, we kunnen de kostprijs van het frame laag krijgen, terwijl de afwerking de A-surface kwaliteit van een Audi benadert. Tegelijkertijd is de sterkte van het materiaal vele male hoger dan van een gewone scooter.” Volgens Bart is het grote voordeel van de monocoque dat er veel ruimte over is in de scooter. Daar waar een reguliere scooter een binnen frame en buiten kappen heeft, heeft de scooter van Bolt Mobility een lege ruimte. “Daar past zelfs een kratje bier van 24 stuks in. We kunnen er zoveel batterijen in stoppen dat je er tot 400 kilometer mee kunt rijden. Dat is uitzonderlijk, want in een normale Vespa past net een halve integraal helm.”

Netwerk opbouwen

Bart vindt het netwerk van AutomotiveNL belangrijk om inzicht te krijgen wie waarmee bezig is in Nederland. “Je netwerk opbouwen in de automotive industrie duurt gewoon lang en het is fijn om hierin goed geholpen te kunnen worden. Je weet niet altijd wie je waarvoor kunt benaderen. Wij maken graag deel uit van het netwerk met onze expertise.”

*Bolt Mobility hoopt in 2018 op de markt te komen met hun productie. Het doel is om tot 100.000 scooters per jaar te kunnen maken. Heeft u interesse om te investeren in Bolt Mobility? Kijk dan op www.boltmobility.com/invest

Meer informatie over RAI Automotive Industy :

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!