Bosch bedrijf Republiq werkt bovenin een watertoren
- 14 aug., 2017
- Regionale ontwikkeling
Werken bovenin een watertoren. Dat is maar voor weinig mensen weggelegd. Waar vroeger de watertanks alle ruimte innamen, staan nu de bureaus van Republiq. Het bedrijf vestigde zich als start-up in de oude watertoren aan het Hinthamereinde.
“We hadden eerder de locatie uitgekozen dan dat we besloten hadden om het bedrijf ook echt te starten” begint Marten Middendorp zijn verhaal. Drie jaar geleden startte hij samen met twee partners Republiq. Een adviesbedrijf dat publieke partijen zoals gemeenten en woningbouwcorporaties helpt bij het maken van investeringsbeslissingen. Het bedrijf heeft twee gezichten: aan de ene kant consultancy en aan de andere kant big data. Een waardevolle combinatie: “een moderne consultant kan niet zonder feiten en bewijzen. En aan data heb je niets als je de context van je opdrachtgever niet kent” aldus Marten.
JADS
En ben je als bedrijf met data bezig, dan moet je momenteel in ’s-Hertogenbosch zijn. Daar gebeurt het. Het is voor Republiq dan ook een mooie bijkomstigheid dat JADS in ‘s-Hertogenbosch haar deuren heeft geopend. Samen met JADS werken zij aan het thema ‘smart cities’ waar stadsontwikkeling en data samenkomen. Marten vervolgt: “Wij zijn gericht op betere besluiten in het publiek vastgoed. Data gaat ons daar bij helpen. Met data krijgen bestuurders een beter inzicht in wijken, bewoners en in de dynamiek van een stad en kunnen zij betere besluiten nemen.”
Extra verdieping
De bovenste verdiepingen van de watertoren zijn recentelijk verbouwd. Republiq, met momenteel 19 medewerkers, groeide uit haar jasje en wilde er een verdieping bij. Samen met de verhuurder zijn ze overeengekomen dat zij, voor het beschikbare budget, zelf het plaatsen van een zesde en zevende verdieping (niveau van de watertanks) voor hun rekening zouden nemen. Van het selecteren van aannemers tot het aansturen van de architect en de volledige bouwbegeleiding; het gehele traject hebben ze zelf opgepakt. Een grote en tijdrovende klus. Gelukkig kregen zij van de monumentencommissie de ruimte om er, met behoud van waardevolle elementen, wat moois van te maken.
Dat is gelukt. De historie van het pand en moderne kantoorfaciliteiten gaan hand in hand en dat zorgt voor dynamiek en energie. En dat is belangrijk. Marten legt uit: “Klanten moeten zien dat wij liefhebbers zijn van ons vak. Als het goed is zie je dat terug in ons pand. Het past bij ons en staat symbool voor hoe wij ondernemen: uit liefde voor vastgoed én met plezier. Mooi toch.”
Nieuwsgierig hoe het er bovenin de watertoren uitziet? Op Open Monumentendag kun je een kijkje nemen en genieten van het mooie uitzicht over de stad vanaf het dakterras. Want ook dat uitzicht maakt deze werkplek uniek.
Marten's tip voor starters en groeiers
"Voer je plan op volle kracht uit. Maak tempo en misschien wel het belangrijkste: waak voor consensus, want in het compromis gaat elk goed idee verloren".
Waarom ondernemer ’s-Hertogenbosch?
Marten: “Als je met data aan de slag wilt, moet je in ’s-Hertogenbosch zijn. Hier gebeurt het. JADS brengt energie in de stad. Het is een plek waar je als ondernemer aan kunt kloppen en je ideeën verder kunt brengen”.
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!