Een blik op de toekomst van de automotive industrie

  • Automotive

De full connective autonomous car. Auto’s die niet alleen zelfrijdend zijn, maar ook nog met andere auto’s communiceren. Over snelheid, afstand, locatie. Eigenlijk over alles.

Een blik op de toekomst van de automotive industrie

Deze full connective autonomous cars ‘praten’ niet alleen met elkaar maar ook met verschillende punten op de weg, komt er een file aan? Dan neemt de auto een andere route, gewoon uit zichzelf. Bovenstaande situatie maakt de bestuurder zoals we hem nu kennen overbodig. In de auto op weg naar het werk een mail sturen? Geen probleem.

Een scenario voor ver in de toekomst? Misschien. Maar het kan hard gaan zegt ook Bram Hendrix van AutomotiveNL op de Automotive Campus in Helmond. Als voorbeeld noemt hij een filmpje over mobiele telefoons, dat in 1999 werd gemaakt. “Niemand zag heil in zo’n apparaat. Maar moet je nu zien, de smartphone is niet meer uit ons leven weg te denken.”

Er moet volgens hem altijd iemand de eerste zijn die een techniek omarmt. Lachend: “Toen de eerste mobiele telefoons verschenen waren dat net koelkasten, bovendien, niemand had zo’n ding dus wie moest je bellen?” Maar steeds meer mensen namen een ‘koelkast’ en de telefoons werden steeds kleiner. “Dat is ongelooflijk snel gegaan, zeker als je bedenkt dat toen er net internet op een mobiele telefoon beschikbaar was, mensen erg sceptisch waren.” In kleine stapjes wordt de techniek steeds beter en raken steeds meer mensen overtuigd van het nut ervan. Zo gaat dat ook in de automotive industrie.

Taken van mensen overnemen

“Auto’s gaan steeds meer taken van mensen overnemen. Het begon met de cruisecontrol, die een bepaalde snelheid aanhoudt die de gebruiker instelt. Wanneer de bestuurder remt wordt de cruisecontrol uitgeschakeld. De auto’s die nu op de markt verschijnen gaan al een stap verder. Deze zijn uitgerust met adaptive cruise control. Deze vorm van cruisecontrol scant de weg en reageert op andere weggebruikers. Hierdoor wordt de snelheid aangepast aan de auto die de bestuurder voor zich heeft.”

Ook hier waren mensen in het begin nog huiverig voor. Een voorbeeld uit 2014:

“Maar zodra ze zien dat de techniek werkt, laten ze deze angst steeds meer varen. Dan wordt het een algemeen geaccepteerd iets.” Als voorbeeld noemt Hendrix automatisch parkeren. “Dat zijn ook taken die auto’s hebben overgenomen en die heel erg goed gaan.”

Adaptive cruisecontrol

“De volgende stap in deze techniek wordt dat de ACC’s (adaptive cruisecontrol) met elkaar gaan communiceren. Dit noemen we de CACC. Connected adaptive cruisecontrol of cooperative adaptive cruisecontrol. Dan wordt het echt interessant. Auto’s kunnen dan aan elkaar laten weten waar ze rijden en waar ze heen moeten. Zo kan een andere auto alvast ruimte maken zonder dat dit extra remgedrag oplevert.” Want veel van de files wordt veroorzaakt door menselijk gedrag, elkaar geen ruimte geven, miscommunicatie of veel remmen. Hendrix laat een filmpje zien waar een groep automobilisten de opdracht krijgt om met dertig km/u in cirkels te rijden. “Moet je zien hoe snel dat verkeerd gaat, automatische systemen die met elkaar communiceren kunnen dit veel beter. Ze zouden dat in theorie ook op hoge snelheid uit kunnen voeren.”

Volgens Hendrix is het niet nodig om iedereen in één keer aan het CACC systeem te koppelen. “Een onderzoek dat de TU Delft heeft uitgevoerd laat zien dat als 10% van de mensen coöperatief rijdt er al 30% minder files zullen zijn.”

Op dit moment zijn er al heel wat hulpmiddelen op de markt om automobilisten te assisteren. “Dat is de laatste stap richting automatisering. Ik rijd bijvoorbeeld met MobilEye, dit systeem geeft me advies door middel van piepjes. Als ik over een lijn rijd, of te dicht op mijn voorganger zit. Het is een hulpmiddel om de rijervaring aangenamer en veiliger te maken. In het project Spookfiles A58 zijn verschillende diensten ontwikkeld om spookfiles tegen te gaan. Twee van deze diensten zijn nu in gebruik: ZOOF en FlowPatrol. Deze apps geven advies. Je kunt je eraan houden, maar het ook compleet negeren.”

In de toekomst denkt hij dat dit niet meer mogelijk is. “Want alles gaat veranderen.” Wanneer? “Aan zo’n voorspelling durf ik mijn vingers niet te branden. Maar de wereld van verkeer en mobiliteit gaat veranderen. Dat is zeker.”

26 t/m 31 maart vindt de AutoMotive Week 2017 plaats op de Automotive Campus in Helmond. Een week georganiseerd door 14 partijen die nadenken over de toekomst van mobiliteit. Onder het motto ‘learning by doing’ – want nadenken alleen is niet genoeg – is er van alles te doen en te beleven. Thema van de week is: Where Smart Mobility meets Traffic.


Door: E52.nl

Meer informatie over RAI Automotive Industy :

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!