Flexibele zonne-energie dankzij Solar Smart Grid
- 30 mei, 2017
- Regionale ontwikkeling
Zonne-energie wint aan populariteit in Nederland. Desondanks zijn grote daken van flatgebouwen en appartementencomplexen vaak nog niet voorzien van zonnepanelen. Een startup bracht hier - met steun van OndernemersLift+ - verandering in.
Willem Christiaens van de startup Onze Stroomfabriek wil daar verandering in brengen. "Met de Solar Smart Grid hebben wij een techniek ontwikkeld waarmee we de opgewekte stroom flexibel kunnen verdelen over verschillende gebruikers", legt Christiaens uit. "Daardoor kunnen bewoners van flatgebouwen en appartementencomplexen individueel bepalen of ze zonne-energie willen afnemen of niet. Daarbij kunnen dezelfde spelregels toegepast worden als bij eigenaren van grondgebonden woningen, waardoor het financieel een stuk aantrekkelijker wordt."
Flexibiliteit
Met name de flexibiliteit is volgens Willem Christiaens een groot pluspunt van de Solar Smart Grid. "Tot nu toe was het voor Verenigingen van Eigenaren en woningcorporaties vaak moeilijk om zonne-energieprojecten voor grote groepen bewoners van de grond te krijgen. Met onze oplossing kunnen wij hen echter dezelfde mogelijkheden bieden als eigenaren van grondgebonden gebouwen. Bewoners kunnen niet alleen individueel kiezen of ze mee willen doen of niet. Ze kunnen zelfs bepalen of ze meedoen voor één zonnepaneel of bijvoorbeeld voor twintig zonnepanelen."
Gestapelde bouw
Volgens Christiaens, die met zijn bedrijf gevestigd is in de Jamfabriek in 's-Hertogenbosch, is er nog een wereld te winnen op het gebied van zonne-energie in de gestapelde bouw. "Nederland telt zo'n 2,7 miljoen gestapelde woningen. Op dit moment krijgen wij veel aanvragen binnen van eigenaren van wooncomplexen, die aan de slag willen met zonne-energie. Daarom zijn we als organisatie aan het opschalen. Een groot voordeel is dat je de zonnepanelen op een flatgebouw vanaf de begane grond niet ziet liggen. Wij leveren een totale installatie, waarbij deelnemers toegang krijgen tot een webportaal. Daarmee kunnen zij precies zien hoeveel energie er is opgewekt met de zonnepanelen en welk deel zij daarvan gebruiken."
Verder ontwikkelen
Onze Stroomfabriek is inmiddels met meerdere partijen in gesprek om het systeem te gaan gebruiken. Christiaens: "De techniek wordt al een tijdje gebruikt en we zijn met diverse nieuwe partijen in gesprek. In de praktijk blijken dit echter lange trajecten te zijn om van idee tot realisatie te komen." Het jonge bedrijf weet zich eveneens gesteund door OndernemersLift+. "Zij hebben ons onder meer geholpen met de huisvesting in de Jamfabriek en ondersteunen ons ook bij de verdere ontwikkeling van ons businessplan. Tevens hebben zij ons in contact gebracht met diverse partijen, die iets voor ons kunnen betekenen."
Zonnige toekomst
Christiaens ziet de toekomst voor Onze Stroomfabriek letterlijk en figuurlijk zonnig tegemoet. "Op veel daken van gestapelde gebouwen is nog volop ruimte voor zonnepanelen. Bovendien moeten de huizen van woningcorporaties vóór 2020 minimaal energielabel B of hoger hebben. Wij zijn graag bereid hen te helpen om deze ambitie te verwezenlijken."
Kijk voor meer informatie op www.onzestroomfabriek.nl.
Meer informatie over OndernemersLift+:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!