HAS innoveert met bedrijven in High Tech teelt- en kasfaciliteiten
- 26 sep., 2017
- Regionale ontwikkeling
HAS Hogeschool beschikt over 1500 m2 kasruimte, verdeeld over 7 afdelingen. Klimaatregulering en watertoevoer zijn afzonderlijk te besturen, dus ideaal voor tuinbouwonderzoek en gewasteelt.
Er zijn afdelingen voor substraatteelt, afdelingen met eb- en vloedsysteem voor potplantenteelt en afdelingen voor groenteteelt. Ook zijn er ruimtes voor gewasonderzoek, uitgerust met de daarbij behorende apparatuur.
“Op dit moment doen we o.a. projecten op het gebied van veredeling, bemesting, gewasbescherming, teeltsystemen en klimaatvraagstukken,” antwoordt Martijn Bekkers op de vraag hoe er wordt samengewerkt met het bedrijfsleven. Als manager Kas en Tuinfaciliteiten is hij betrokken bij nagenoeg alles wat er in die faciliteiten plaats vindt. Ook beoordeelt hij het leeuwendeel van de projectaanvragen. Deze vinden in de meeste gevallen plaats binnen het onderwijs, bijvoorbeeld in afstudeeropdrachten, jaarprojecten of teeltprojecten.
Toegepast onderzoek
“HAS studenten voeren toegepast onderzoek uit,” vertelt Martijn. “Dat is praktischer ingestoken dan wetenschappelijk onderzoek. Het voordeel voor bedrijven is dat snel resultaat hebben.” Op de vraag wat studenten dan kunnen onderzoeken, antwoordt hij: “In principe alle interacties die plaats vinden rondom de plant. Met alle facetten. Licht, temperatuur, water, voeding: wat verandert er aan de fysiologie van de plant als je op deze variabelen stuurt?”
Amsterdam Arena
Sinds 2014 werkt HAS Hogeschool voor de Amsterdam Arena. De samenwerking heeft tot doel de kwaliteit van de grasmat te verbeteren met hulp van high tech meet- en monitoringssystemen. “Op dit moment onderzoeken we de relatie tussen de hoeveelheid licht en de duur van de belichting,” legt Martijn uit. “Ook doen we onderzoek naar het beste ‘lichtrecept’ is: welke samenstelling van lichtkleuren heeft het meeste effect op de groei van het gras.”
Klimaatkamers
Naast de High Tech Kas en de schooltuinen beschikt HAS Hogeschool over acht klimaatkamers. In deze super innovatieve gesloten teeltsystemen kan vrijwel alles gestuurd worden. Temperatuur, luchtvochtigheid, daglengte, lichtintensiteit en -kleur. Deze ‘revolutie in de tuinbouw’ biedt een scala aan nieuwe mogelijkheden. Bedrijven die belangstelling hebben, kunnen meer leren over deze manier van telen in de cursus ‘Telen zonder Daglicht‘, die op 10 oktober weer van start gaat in Den Bosch.
Benieuwd naar jouw eigen mogelijkheden om onderzoek te doen in deze faciliteiten? Neem dan contact op met de Grow Campus.
Meer informatie over Grow Campus :
Bekijk het complete instantieprofiel
Meer informatie over HAS Hogeschool:
Bekijk het complete profiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!