Het laboratorium is bij Heros de spil waar alles om draait
- 10 jul., 2015
- Industrie
Het streven van Heros is het maximale aan waardevolle metalen uit AEC-bodemas te halen. Daarvoor zijn voortdurende analyses, testen en metingen in het eigen laboratorium essentieel.
De ontwikkelingen gaan steeds verder. Het unieke is dat Heros al metaaldeeltjes vanaf twee millimeter uit AEC-bodemas kan terugwinnen. Bijvoorbeeld kleine stukjes koperdraad, schroefjes, deeltjes van sieraden of muntstukken. Met de geavanceerde non-ferro scheiders, worden de scheidingsresultaten nog verder verbeterd.
,,Op het gebied van verwijdering van non-ferro materialen uit AEC-bodemas loopt Heros Sluiskil al geruime tijd voorop met de meest verfijnde technieken. Daarvoor is het belangrijk dat we continu bemonsteren, meten, testen en analyseren. Ons eigen laboratorium is in feite de spil waar alles om draait. Meten is weten en veel meten is veel weten! Door vaak te meten kun je op een gegeven moment een trend ontdekken. Via het monitoren van onze processen voldoen we niet alleen aan de nationale en internationale wet- en regelgeving, maar ook aan onze eigen strenge normen voor terugwinning van metalen. De vraag is niet alleen hoeveel je er uit haalt aan grondstoffen, maar ook hoeveel er nog achterblijft. Dan weet je namelijk wat er nog verbeterd kan worden. Monitoren dus. Wij verbeteren continu onze installaties. We verrichten dagelijks meerdere analyses op diverse bulkmaterialen zoals, AEC-bodemas, granova®, non-ferro materialen, schroot en afvalwater.” aldus Patrick Aerts, teamleider Back Office en daarnaast ook verantwoordelijk voor het aansturen van het laboratorium.
Juiste monstername
Analyseren staat of valt met een juiste monstername, beklemtoont hij. Monsters moeten representatief zijn voor het geproduceerde materiaal en met de gevonden resultaten kan het proces verder worden geoptimaliseerd. Een simpel voorbeeld is de bepaling van het vochtgehalte: Hoe natter het materiaal, hoe moeilijker de opwerking. Door continu te analyseren en de resultaten uit te zetten tegen de opbrengst kun je een optimum bepalen waarbij een zo hoog mogelijk rendement wordt behaald. Ook de korrelopbouw is een belangrijke parameter. Welk percentage aan metalen is bijvoorbeeld kleiner dan 10 millimeter? Wat is tot 2 millimeter aan metalen teruggewonnen? Zijn de korrels misschien te grof voor een bepaalde non-ferroscheider? Hebben we wellicht andere zeefdekken nodig?
,,Door voortdurend te testen kom je tot bepaalde conclusies, waardoor rendement en winst beduidend kunnen verbeteren. Wij willen zoveel mogelijk aan waardevolle metalen recupereren, variërend van bijvoorbeeld een dakgoot, tot een slot van een deur of een rits van een jas, maar ook munten en gebruiksvoorwerpen zoals bestek. Daarom meten wij over een hele lange termijn. Wat is het percentage aan zwaar non-ferro, zoals koper, zink, lood, nikkel, chroom? Wat is de hoeveelheid licht non-ferro, zoals aluminium? Het verzamelen van data, grafieken en trends is essentieel, bijvoorbeeld in relatie tot vocht of opwerksnelheid. Door maar vaak en lang genoeg te meten en getallen vervolgens grafisch uit te werken zie je op een gegeven moment wel een trend verschijnen waarmee we ons voordeel kunnen doen.”
NTA 8191
Op basis van een grotendeels door Heros ontwikkelde methode is er een Nederlandse norm conform NTA-voorschrift tot stand gekomen. Het betreft de NTA 8191: ‘Monsterneming en bepaling van het gehalte aan metallische delen in AEC-fracties en AEC-non-ferro concentraat’. ,,Het geeft ons veel voldoening dat wij als Heros zelf deze gestandaardiseerde methode, om de kwaliteit van non-ferro te kunnen meten, hebben ontwikkeld. De nieuwe norm zal waarschijnlijk over enkele maanden worden gepubliceerd. Naast een simulatiemodel van een non-ferro scheider, is er op het laboratorium ook apparatuur om de gemengde non-ferro metalen te kunnen opsplitsen in de lichte fractie en de zware fractie.”
Uitloogproeven
Patrick Aerts was eerst werkzaam bij SGS in het petrochemisch- en milieulaboratorium om na een uitstapje bij Delta Milieu op het drinkwaterlab, vervolgens weer terug te keren bij SGS. Sinds 2007 is de Oost Zeeuws-Vlaming werkzaam bij Heros. ,,Ik ben begonnen in het kader van certificering van AEC-bodemas. Monsters die Heros opstuurde, kreeg ik vroeger op het lab bij SGS binnen. Daar worden uitloogproeven gedaan om te bekijken of het materiaal voldoet aan de norm. Mede door mijn vroegere werkzaamheden weet ik maar al te goed dat een juiste monstername essentieel is. Het is nog belangrijker dan de analyse zelf.”
Hij wijst op de Centrale Bodemas Opwerkings Installatie (CBOI), die op volle toeren draait. Kenmerkend voor de installatie zijn transportbanden, zeefdekken, magneten en non-ferro scheiders. Er worden bij Heros steeds fijnere metaaldeeltjes teruggewonnen. Een zo hoogwaardig mogelijk granulaat is van groot belang in verband met de Green Deal en levering aan de betonindustrie.
,,Doelstelling is het afscheiden van de allerkleinste korreltjes. Aluminium bijvoorbeeld is funest voor beton. De Green Deal zet in op nagenoeg volledige toepassing van AEC-bodemas in 2020 als schone bouwstof en ook op een hogere terugwinning van metalen.” Heros Sluiskil heeft onlangs een wasinstallatie in gebruik genomen om aan de doelstelling van de Green Deal te kunnen voldoen en zo een (nog) hoger percentage van hoogwaardig AEC-granulaat te bereiken.
Bewerking
Tom van Hoeve, die zich bij Heros bezighoudt met de verkoop van non-ferro metalen, legt uit dat tijdens de bewerking van het AEC-bodemas zoveel mogelijk waardevolle componenten uit de as worden gewonnen: ijzer, roestvaststaal en non-ferro metalen als koper, zink, messing, aluminium en zelfs goud en zilver. Edele metalen komen niet alleen voort uit zoek geraakte sieraden. Goud en zilver zit ook vaak in elektronica, die mensen bij het huishoudelijk afval hebben gedeponeerd. In de CBOI krijgen de metaaldeeltjes een lading waardoor ze worden weggeschoten. Op zand, steen en glas hebben de non-ferro scheiders geen effect, maar metalen springen naar boven.
,,Op zich is het een heel mooi proces dat uit verbrand afval allerlei waardevolle componenten worden teruggewonnen. Die komen uiteindelijk bij de smelterijen terecht. Daar is een hele cyclus aan voorafgegaan. De smelterij is het eind van de keten en tegelijkertijd het begin van een nieuw leven” aldus Tom (25), die commerciële economie studeerde aan de Hogeschool Zeeland in Vlissingen
Meer informatie over HEROS SLUISKIL B.V.:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel