Innovatief en creatief onderwijs versterkt zorgsector in Achterhoek

  • Onderwijs & Training

De Achterhoek kampt met vergroening en vergrijzing. Hierdoor ontstaat een tekort aan gediplomeerde verzorgenden ofwel handjes aan het bed. Dat tekort wordt steeds groter als het onderwijs en bedrijfsleven niets doen. Het Graafschap College laat dit echter niet zomaar gebeuren.

Innovatief en creatief onderwijs versterkt zorgsector in Achterhoek

Foto: Marjolein de Kwaasteniet, Senior Relatiebeheerder Zorg, Welzijn en Sport

Het Graafschap College werkt daarom nauw samen met bedrijven, instellingen en partners in de regio om het onderwijs te versterken en de economie te stimuleren. De hoge ranking die het Graafschap College met meerdere zorg-opleidingen behaalde in de keuzegids Mbo 2017 bewijst het succes van hun aanpak. Marjolein de Kwaasteniet, Senior Relatiebeheerder Zorg, Welzijn en Sport bij het Graafschap College vertelt erover.

Vergroening en vergrijzing zorgt voor tekort aan verzorgenden

“Wij willen met ons onderwijs een bijdrage leveren aan het succes van onze studenten in hun loopbaan en in hun leven, maar ook aan het versterken van de regio door vakmensen op te leiden. We zijn daarom continu in gesprek met bedrijven, instellingen en partners in de regio om te zien en horen wat er speelt op de regionale arbeidsmarkt. Door de vergroening en vergrijzing in de Achterhoek zien we bijvoorbeeld dat het tekort aan gediplomeerde verzorgenden IG (Individuele Gezondheidszorg) steeds groter wordt. We proberen studiekiezers daarom tijdens een intakegesprek al te sturen naar een opleiding waarvan we weten dat ze straks makkelijk werk zullen vinden. Daarnaast gaan we met zorginstellingen in gesprek om bijvoorbeeld mensen met een welzijnsdiploma op te leiden voor de zorg. Ook mensen die hun baan verloren zijn in een andere sector proberen we te interesseren voor de zorg, zodat we ze kunnen bijscholen of omscholen.”

Innovatief en creatief onderwijs van hoge kwaliteit

“Naast deze korte termijn aanpak werken we natuurlijk ook nauw samen met het bedrijfsleven om het onderwijs door te ontwikkelen. We ontwikkelen innovatief en creatief onderwijs, zodat we aansluiten bij de snel veranderende economie, maar ook een aantrekkelijk onderwijsaanbod hebben voor nieuwe studenten. Zo proberen wij stageplaatsen te koppelen aan een actueel probleem of een vraagstuk bij een zorg-, welzijn- of sportinstelling. Afgelopen jaren hebben we bijvoorbeeld een buddy project gedraaid. Eerstejaars studenten werden gekoppeld aan een eenzame oudere die het ontbrak aan gezelschap of zinvolle activiteiten. Zij gingen 20 weken bij de oudere op bezoek of begeleidden de ouderen naar de kapper, markt of maakten een wandeling. De zorginstelling heeft hier gewoon te weinig tijd voor. Onze leerlingen leren de kern van het vak goed kennen en leren om te gaan met hulpbehoevende cliënten. Een win-win situatie voor de student, de cliënt én de zorginstelling. 

Blended learning

“Ons onderwijssysteem is ook innovatief in de wijze waarop wij onze opleidingen aanbieden. Wij doen dit namelijk zoveel mogelijk via blended learning. Tijd en plaats onafhankelijk leert de student de theorie via e-learning. Ze komen naar school om de lesstof te bespreken die ze niet via de computer kunnen leren, zoals vaardigheden, rollenspellen, discussies en onderwijs leergesprekken. De derde component van ons onderwijs is natuurlijk het leren in de praktijk, via stages. Deze methodiek heeft zich bewezen en wordt als erg prettig ervaren door onze studenten.”

Topopleidingen Zorg bij Graafschap College

“Onze opleidingen ‘Helpende Zorg & Welzijn (niveau 2)’ en ‘verzorgende IG’ (niveau 3) zijn uitgeroepen tot topopleiding van Nederland. De opleiding ‘MBO verpleegkundige’ (niveau 4) staat op een tweede plaats in de Keuzegids Mbo 2017”, vertelt de Kwaasteniet enthousiast. De keuzegids brengt de verschillen tussen mbo-opleidingen in kaart en geeft houvast aan studiekiezers. De score is gebaseerd op de landelijke tevredenheidsenquête in het mbo (de JOB-Monitor) en op cijfers over studiesucces. “We wisten dat de contacten met ons Graafschap College als prettig worden ervaren. Onze communicatie verloopt soepel door onze korte lijnen, we hebben een platte organisatiestructuur, men vindt het onderwijs degelijk, het onderwijs is van bottom up innovatief en er zijn veel mogelijkheden voor overleg, maatwerk en samenwerking. De hoge tevredenheidsscore en onze hoge uitstroom van studenten met een diploma waren voor ons dus niet zo verrassend. Het was wél een verrassing dat onze opleidingen nr. 1 en 2 in de lijst werden. Hier zijn we heel trots op”.

Leven Lang Leren

“In de zorg ben je nooit uitgeleerd. Het is belangrijk om up to date te blijven met de ontwikkelingen en veranderingen in de branche. De zorg verandert continu dus er komen veel opleidingsvragen bij het Graafschap College terecht vanuit het werkveld. Wij hebben dan ook een breed aanbod van praktijkgerichte bedrijfsopleidingen en cursussen op mbo-niveau. Bedrijven of instellingen kunnen gebruik maken van ons vaste open aanbod of we maken een cursus of training op maat.”

Graafschap College

Het Graafschap College is met bijna 9.000 studenten en 800 werknemers een groot regionaal opleidingencentrum (roc) voor middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Je vindt er een ruim aanbod aan mbo-opleidingen in de beroepsopleidende (bol) en beroepsbegeleidende (bbl) leerweg, in de sectoren Economie & Dienstverlening, Techniek & Informatica en Zorg, Welzijn & Sport.

Wilt u meer weten over onze stagemogelijkheden, samenwerkingsinitiatieven of de inzet van studenten in uw bedrijf of instelling? Neem dan contact op met Marjolein de Kwaasteniet, Senior Relatiebeheerder Zorg, Welzijn en Sport bij het Graafschap College. Tel.: 0314 353 500, E-mail: info@graafschapcollege.nl.

Auteur: Olga Heeren

Meer informatie over Graafschap College:

Bekijk het complete profiel