Interview met Gert de Raaff HAS-stuurgroeplid Zuidwestelijke Delta

  • Regionale ontwikkeling

Het is rustig op de parkeerplaats van Royal Cosun Biobased Products in Roosendaal. Het bedrijf van Cosun zit op de derde verdieping van een kantoorgebouw naast het nationaal voetbalmuseum.

Interview met Gert de Raaff HAS-stuurgroeplid Zuidwestelijke Delta

Later blijkt dat Cosun in Dinteloord een hypermodern gebouw laat neerzetten dat deze zomer klaar is. Cosun Biobased Products vestigt zich daar samen met Cosun R&D. Een mooie ontwikkeling volgens Gert de Raaff, directeur New Business. Met de nieuwe faciliteiten kan hoogwaardig onderzoek gedaan worden. Ze zijn ook geschikt voor studentenprojecten.

Akkerbouw en veeteelt

Gert is lid van de stuurgroep Zuidwestelijke Delta die meedenkt over de mogelijkheden voor HAS Hogeschool in de Zuidwestelijke Delta. De stuurgroep bestaat enerzijds uit mensen van de HAS en anderzijds uit professionals uit het bedrijfsleven. Gert komt oorspronkelijk uit Loosdrecht, maar woont al bijna 25 jaar in de regio. “Het is een gebied met traditioneel veel akkerbouw en daaraan gekoppeld een sterke verwerkende industrie (suiker, frites en zetmeel)”, vertelt hij. “Cosun is een coöperatie waarvan ongeveer 9.000 bietentelers lid zijn. De leden telen onder andere suikerbieten die zij na het rooien aanbieden bij de suikerfabrieken van Suiker Unie.”

Klap erop

Het project Zuidwestelijke Delta bij HAS Hogeschool ontstond in 2013 toen enkele bedrijven – waaronder Cosun - aangaven behoefte te hebben aan meer ‘groene’ hbo’ers in de regio. HAS Hogeschool besloot samen met hen op te trekken en er volgde een uitgebreide inventarisatie naar de thema’s die in de regio spelen en wat de HAS aan expertise op dit gebied in huis heeft. Denk aan thema’s als Bodem & Water Food (Keten en Consument), Biobased en Hightech Agro. Maar ook bekeken ze hoeveel studenten (ruim 900!) uit die regio momenteel al aan de HAS studeren en met welke bedrijven de HAS al samenwerkt. Momenteel leggen de betrokkenen van het project de laatste hand aan de business case waar deze zomer een klap op gegeven wordt.

Hopen dat ze blijven

Maar wat maakt nu dat bedrijven het zo belangrijk vinden dat de HAS actief is in de Zuidwestelijke Delta? “Er is nog steeds bevolkingsgroei in de regio”, stelt Gert. “Maar jongeren gaan massaal weg. Onderwijsactiviteiten ontplooien lost dit probleem natuurlijk niet helemaal op, maar draagt er wel op een positieve manier aan bij. We willen studenten graag naar de regio trekken door ze te laten aansluiten bij de thema’s die hier spelen. We verbinden ze zo met de regio en hopen natuurlijk dat ze dit zo waardevol vinden, dat ze ook na hun opleiding blijven. De tijd van het geven van onderwijs en je niet bemoeien met waar ze daarna terechtkomen is voorbij. We hebben ze ook na hun studie iets te bieden en dat moeten we zichtbaar maken.”

Even wennen aan elkaar

De samenwerking bevalt goed tot nu toe. “We zijn voorzichtig begonnen. In het bedrijfsleven kun je vaak sneller schakelen dan in het onderwijs en daar moesten we wel even aan wennen. Maar inmiddels zitten we goed op één lijn. We staan nu op een kantelpunt: welk scenario gaat er uitgerold worden? Het is nog even spannend, maar ik heb er vertrouwen in dat welk scenario het ook wordt, er iets waardevols voor de regio staat te gebeuren.”

 

Meer informatie over HAS Hogeschool:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!