Osse hopplanten moeten lokaal bier nog lokaler maken

  • Agrofood & Biobased

Speciaalbier is de laatste jaren enorm in opkomst. Net als de vraag naar lokaal geteeld voedsel. Landerij VanTosse combineert deze twee trends door een akker vol met hopplanten te verbouwen.

Osse hopplanten moeten lokaal bier nog lokaler maken
Naam project: HOPLOKAAL
Naam opdrachtgever(s): Landerij VanTosse in samenwerking met speciaalbierbrouwerijen (Bierbrouwerij Oijen, IKI Bier, ‘s Hertogenbosch, Ramses bier, Wagenberg)   
Plaats: Oss
Periode: juli 2014-juli 2016

Wat was de aanleiding voor het opstarten van het project?

In Nederland is er veel interesse om lokale bieren (opnieuw) te introduceren. Het aantal brouwerijen groeit bijna maandelijks, op dit moment zijn er ruim 120 zogenaamde micro brouwerijen. Enerzijds komt dit doordat er erg veel interesse onder consumenten in meer variatie in bieren is. Maar anderzijds is er ook behoefte aan terug naar lokaal. De grote brouwers (Inbev, Heineken, et cetera) zoeken juist hun grondstoffen op de internationale markten. Het betreft hier bijna 95% van de NL productie. Het aandeel van de micro brouwerijen groeit echter gestaag.

Een belangrijk punt van deze microbrouwerijen is dat zij zich bij gebrek aan gevarieerde en goede grondstoffen vaak toch op het buitenland qua grondstoffen richten, sterker nog een groot aantal van deze brouwerijen zijn in feite alleen maar verkooppunten en laten het bier in bijvoorbeeld België brouwen.

Hoe is de samenwerking tussen uw organisatie en de opdrachtgever(s) tot stand gekomen?

Uit diverse gesprekken met brouwerijen is naar voren gekomen dat zij staan te trappelen om met Brabants hop aan de gang te gaan. In heel Nederland zijn er slechts 3 a 4 locaties waar nog hopteelt staat. De enige locatie die nog werkelijk productief is, is die van Gulpener in Limburg. De eigenaren van één brouwerij met 2500 hl produceert momenteel hun bier in België, maar vinden het interessant om te kijken of dit naar Noordoost Brabant te verplaatsen is, in combinatie met nieuwe biersoorten lokaal te gaan brouwen.

Kunt u een omschrijving geven van het project?

De haalbaarheidonderzoeken van een nieuwe teelt en verwerkingscoöperatie in Noordoost Brabant voor biologische hop en gerst, aangevuld met enkele smaak verrijkers. Dit door middel van het opzetten van een testfaciliteit die de keuze van teelt, de rassen en de verwerking wijze mogelijk moet maken. Tevens wordt een businessplan opgesteld om rendabel uitgangsproduct voor de brouwers te telen en te verwerken.

Wat is jullie grootste kracht en hoe hebben jullie dit in het project tot uiting kunnen brengen?

Landschapsbeheer Oss zet met haar agrarische activiteiten een stap naar het herstel en de ontwikkeling van verantwoord landgebruik in cultuurhistorisch waardevolle, maar voor de reguliere intensieve vormen van landbouw, marginale gebieden. In het oude, niet herverkavelde kampenlandschap van de Stelt/Elzen (tussen Oss en Heesch) verbouwt Landschapsbeheer Oss traditionele graansoorten als spelt, tarwe, rogge, gerst, haver, triticale en gewassen als bonen, paddenstoelen en cranberry’s.

Welke activiteiten hebben jullie bij het project verricht?

In 2014 is een hopveld van 0.3 ha aangelegd en zijn de eerste 200 planten geplant. Verder zijn mogelijkheden voor oogstmethoden en verwerking in beeld gebracht.

In welke fase is het project op dit moment?

In 2014 is een eerste aanplant van 10 hopsoorten gestart. In het voorjaar van 2015 wordt in totaal 0.5 ha hopveld aangelegd, met ca 1000 planten. De eerste productie wordt in het najaar van 2015 verwacht

Indien het project nog niet is afgerond, welke stappen zullen er nog volgen?

Verder onderzoek naar optimale oogstmethodes, verwerking (drogen) en verpakking

Zijn er andere partijen betrokken bij het project? En zo ja welke en wat is hun rol?

Landerij van Tosse Landschapsbeheer Oss Rol: teelt /verwerking Oss
Brouwerij Oijen Bierbrouwer Oss
Iki beer Brouwer ‘s-Hertogenbosch
Ramses Bier Brouwer Wagenberg
Kruidendrogerij ROIJKRU Droger Oss
HaesBV Teelt en projectcoördinator Oss
New Creative Xolutions Adviseur teelten

Wanneer het project een regionaal karakter heeft, kunt u dan beschrijven, wat het voor voordelen heeft voor het regionale bedrijfsleven?

Impuls voor streekeigen productie. Daarbij nadrukkelijk in beeld de relatie met landschap van Allure de Maashorst. In samenwerking met Bierbrouwerij Oijen worden nu vijf soorten Maashorstbier gebrouwen. Streven is om alle ingrediënten, dus ook de hop, spelt en gerst uit de Maashorst (waartoe de Landerij VanTosse behoort) te betrekken.

Het project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit de AgriFood Capital en Kracht van Oss

Voor meer informatie:

Henk Smouter
Projectcoördinator Landerij VanTosse

Meer informatie over LANDERIJ VAN TOSSE:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!