Van Boxsel wekt gebouwen tot leven met augmented reality

  • Bouw

Via een in eigen beheer ontwikkelde app op basis van augmented reality (AR) wekt ingenieursbureau Van Boxsel Engineering gebouwontwerpen tot leven. Het resultaat: optimaal inzicht in toekomstige bouwwerken.

Van Boxsel wekt gebouwen tot leven met augmented reality

Foto: Willem van Boxsel, eigenaar van Van Boxsel Engineering

Ingenieursbureau Van Boxsel Engineering uit Oosterhout is gespecialiseerd in het ontwerpen van constructies van gebouwen. Het bureau doet dat in opdracht van projectontwikkelaars, aannemers, architecten, woningbouwcorporaties en particulieren. De afgelopen jaren toonde Van Boxsel zich een voorloper op het gebied van 3D-ontwerp. Zo specialiseerde het bedrijf zich in het driedimensionaal ontwerpen van gebouwen met behulp van het 3D-modelleerpakket Tekla.

Augmented reality

Inmiddels heeft het bedrijf een belangrijke volgende stap gezet, met de introductie van een in eigen beheer gebouwde app die gebruikmaakt van augmented reality (AR). Deze technologie, waarbij een digitale laag met extra informatie over het blikveld van de gebruiker wordt geprojecteerd, brak in de zomer van 2016 door bij het grote publiek dankzij het populaire spel Pokémon GO. Van Boxsel gebruikt AR nu om gebouwontwerpen driedimensionaal te projecteren op een vlakke ondergrond (zoals een tweedimensionale bouwtekening). Groot voordeel van deze werkwijze is dat iedereen het gebouw via zijn eigen smartphone of tablet van alle kanten kan bekijken, vanuit elke mogelijke hoek.

Meer inzicht

De ontwerpen die Van Boxsel via de app tot leven wekt, zijn opgesteld volgens het BIS-protocol: een in de bouwwereld gebruikte standaard die voorschrijft waar een 3D-model aan moet voldoen. Dankzij deze nieuwe app kan Van Boxsel zijn opdrachtgevers veel meer inzicht bieden in hoe een gebouw er straks daadwerkelijk uit komt te zien.

Ware grootte

Ondertussen werken de programmeurs van het bedrijf achter de schermen ook aan de volgende stap: een app die gebruikmaakt van mixed reality. Deze techniek maakt het bijvoorbeeld mogelijk om virtuele gebouwen op ware grootte te laten zien, op de plek waar ze uiteindelijk komen te staan. Met deze toepassing kunnen ook tijdelijke constructies virtueel worden ingepast in de omgeving, zoals een steigerconstructie rond een kerktoren. Hoe komt dat eruit te zien? Past het wel? Al die zaken kunnen straks moeiteloos vooraf worden bekeken.

Beleving en inzicht

Zowel augmented als mixed reality onderscheidt zich van een al langer bestaande techniek als virtual reality, waarbij álles (dus ook de omgeving van het gebouw) virtueel is nagebouwd. Groot voordeel van de nieuwste technologieën is dat ze ontwerpen ín de omgeving plaatsen, wat zorgt voor een veel realistischere beleving en veel meer inzicht biedt in het uiteindelijke resultaat.

Auteur: Joost Peters

Meer informatie over BOXSEL ENGINEERING, VAN:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Weijers Riooltechniek Weijers Riooltechniek

Rioolbeheer - Rioolinspectie - Rioolreiniging - Rioolkeuring