Warmonderhof-studenten worden geen mainstream bio-boeren

  • Onderwijs & Training

Op 22 juni en op 11 juli staan bij Warmonderhof in Dronten weer Aeres Hogeschool infodagen op het programma. Ruud Hendriks, teamleider en docent Bodemkunde op Warmonderhof, vertelt hoe de infodag er voor de geïnteresseerden in een voltijd-opleiding uit zal zien.

Warmonderhof-studenten worden geen mainstream bio-boeren

"Voor de dagschool is het echt een meeloopdag. 's Morgens volgen de deelnemers een les volgen. Om de sfeer van het studentenleven op Warmonderhof te proeven nuttigen ze de lunch bij de studenten in hun huizen. De ouders krijgen tijdens de ouder-lunch de kans om allerlei vragen te stellen aan de docenten. En 's middags gaan we buiten aan de slag op de verschillende praktijken. De 'meelopers' krijgen op deze manier meer informatie over wonen, werken en leren op Warmonderhof."

Voor de deeltijders is het een informatiemiddag, zo geeft Ruud aan. "Deze studenten gaan uiteindelijk tijdens de opleiding toch niet aan de slag op ons bedrijf, maar krijgen stageplekken op bedrijven door heel Nederland. Zij komen puur om een beter beeld te krijgen van hoe de opleiding precies in elkaar zit. We proberen ze als dat past in gesprek te laten gaan met studenten die op dat moment op Warmonderhof zijn. Deze groep stelt over het algemeen wat meer gerichte vragen. Ze hebben een bepaald doel voor ogen en vragen zich af of ze dat door middel van deze opleiding kunnen bereiken."

Warmonderhof

Ruud vertelt dat Warmonderhof nu plannen aan het maken is voor zo'n 300 studenten komend schooljaar, 120 daarvan gaan naar de dagschool en 180 voor deeltijd. "Deeltijd gaat dus heel erg hard. Dit jaar verwachten we dat weer 60 tot 70 deeltijders gaan afstuderen. Niet iedereen daarvan gaat in de biologische landbouw aan de slag, maar ongeveer de helft komen we uiteindelijk wel weer tegen. Het is zo'n veelzijdige groep. ICT'ers, artsen, ontwerpers. Ze lopen hier allemaal rond en willen allemaal de bio-branche in. Het leuke is dat Warmonderhof dankzij de deeltijders ook veel beter zichtbaar door het hele land heen."

De Warmonderhof-docent verwacht voor de infodag van vandaag 45 tot 50 geïnteresseerden, waarvan ongeveer 30% voor de dagschool komt en 70% voor deeltijd. "Ook in juni en juli zal nog een infodag georganiseerd worden. En soms komt het voor dat we na de zomer toch nog een extra dag organiseren. Warmonderhof is nu eenmaal geen school waarin april alles al bekend is. Mooi is in ieder geval dat we momenteel qua aantal aanmeldingen iets voor lopen op vorig jaar." 

Biologische landbouw

Groenteteelt blijft de meest populaire opleiding. "De melkveehouderij staat momenteel bekend als 'soresgebied'. Dit is naar mijn mening niet altijd terecht. De biologische landbouw zit er heel anders in, daarin zitten boeren die gewoon prima verdienen op dit moment. Een boer moet in deze tijd een goed gevoel hebben voor de markt en de bijzondere hoek op weten te zoeken."

Dat laatste is volgens Ruud ook kenmerkend voor de gemiddelde Warmonderhof-student. "Onze studenten worden geen 'mainstream' biologische boeren. Ze zoeken hun eigen nichemarkt op, waarmee ze herkenbaar in de markt kunnen staan. Of het nou gaat om een pakkettenleverancier of iemand die een pluktuin opzet. Het zijn stuk voor stuk mensen die gaan voor iets bijzonders." 

Auteur: Lenneke Pors-Schot

Bron: www.biojournaal.nl

Weijers Riooltechniek Weijers Riooltechniek

Rioolbeheer - Rioolinspectie - Rioolreiniging - Rioolkeuring