Succesvol samenwerken in projecten? Vanaf nu ‘een makkie’

Succesvol samenwerken in projecten? Vanaf nu ‘een makkie’
  • Marketing & Communicatie

Hoe laat je een project soepel en doeltreffend verlopen? Wat zijn de belangrijkste oorzaken dat het nogal eens fout gaat? Hoe maak je positief gebruik van de diversiteit van het team?

Bovenstaande en andere aspecten komen aan bod in deze blog van Koos Minnema van Kenneth Smit met een korte analyse, het probleem achter het probleem en uiteraard boordevol tips die werken.

Onlangs vroeg een relatie of ik ‘een momentje’ met hem wilde meedenken. Als fan van het door Patrick Lencioni geschreven boek ‘Getting Naked’ en de gedachten hierachter, maakte ik graag wat tijd voor hem vrij (Nb. voor mensen die nog twijfelen over de wederkerigheid binnen een zakenrelatie; een aanrader om te lezen).

Zijn ‘Probleemschets’: “Door de huidige situatie werken meer van onze mensen op afstand”. Er wordt daarom binnen zijn bedrijf vaker gewerkt met TEAMS als online instrument. Het blijkt opeens dat ’op afstand werken’ best lastig kan zijn. Zeker als je projecten hebt lopen waarbij verschillende disciplines binnen je bedrijf betrokken zijn.

Het was hem opgevallen (naar aanleiding van mijn blog ‘van Covid19 naar Topfit20’) dat mensen inderdaad heel erg geconcentreerd op de eigen vierkante meter aan het werk zijn. Prima en goed voor de efficiency, alleen slaat dat soms door in onbegrip voor elkaar. Waar de ene persoon nog vragen heeft, of iets rustig wil onderzoeken, is de ander al met een volgende fase bezig of gewoon alvast op eigen initiatief zaken aan te regelen. Hoe je dat voorkomt en hoe je de club bij elkaar houdt lees je verderop, maar eerst even kort over die eigen vierkante meter waarover ik in mijn vorige blog schreef (of als je haast hebt, scrol gelijk door naar: Processen verlopen steeds sneller)

De eigen vierkante meter

Mensen concentreren zich graag op hun eigen functie. Functies zoals Accountmanager, CFO, CPO, Productmanager, Inkoop- of Logistiek manager (en zo kunnen we nog wel even doorgaan). Daar is niets mis mee want de focus ligt op het werk en dat zorgt voor houvast en zekerheid bij het afbakenen van taken en verantwoordelijkheden, zodat je snel kunt schakelen. Vandaar dat je juist thuis lekker productief kunt zijn. Al kan dat helaas ook een valkuil zijn.

Het ‘met focus werken’ en ‘diepgang’ in de job heeft gezorgd voor steeds meer specialistische functies. Zo halen we het maximale eruit, komen sneller in een flow en behalen een beter resultaat. Maar dan wel op die spreekwoordelijke ‘eigen vierkante meter’ en daar schuilt meteen het gevaar.

Ik hoop dat bij jou in het bedrijf veel specialisten werken, die gedreven, enthousiast en vol passie klanten helpen verder te komen. Ik hoop nog meer dat ze met een open blik door het leven gaan en daarbij intensief met collega’s samenwerken. Daarbij heeft een ieder te maken met eigen specifieke taken waardoor on(der)bewust net even andere belangen kunnen spelen terwijl een ieder oprecht de beste intenties heeft m.b.t. het bedrijf. Het niet herkennen en erkennen van deze verschillende belangen maken het verschil tussen ‘olie of zand’ in de tandwielen.

Een beetje het verschil als de Tv-reclame tussen de linker en de rechter Twix.  Verschillende ‘eigen-belangen’ kunnen tot grote onderlinge ergernissen leiden. Het vraagt om onderlinge afstemming, geven en nemen, elkaars sterke en zwakke punten kennen. Een goed team heeft als het ware één hartslag. Hoe goed is jouw team en heb jij “medewerkers”, “mede-werkers”, “samenwerkers”, “samen-werkers” of een mix? Ik wens je oprecht veel “samen-werkers”.

Tot zover de terugblik. Mijn relatie merkte op dat de teamleden (met onderling verschillende kennis en ervaringsniveaus) allen enorm betrokken zijn bij het bedrijf, maar dat er op de een of andere manier steeds meer onbegrip en gemorrel ontstaat (gelukkig op afstand, anders zouden ze elkaar ook nog te lijf gaan). Hij vroeg me om een simpele oplossing voor de korte termijn. Die heb ik, hieronder volgt de simpele oplossing, maar eerst een korte inleiding...

Lees hier de complete blog van Koos Minnema

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!