Gemeente Sluis
22
Postbus 27, 4501 BD Oostburg
Tel. 140117
Fax (0117) 45 22 41
E-mail: info@gemeentesluis.nl
Website: www.gemeentesluis.nl
In het uiterste zuidwesten van Nederland ligt de gemeente Sluis. Een uniek stukje Nederland, waar het goed wonen, werken en recreëren is. Daar zorgt met name de diversiteit van het gebied voor: gezellige, authentieke kernen, brede zandstranden, natuurlijke duinen een weids en afwisselend polderlandschap en een groot aanbod van evenementen en bezienswaardigheden. Door de zuidelijke ligging is er een goede verbinding met België en de rest van Europa.
Ondernemen in Sluis
De gemeente Sluis streeft ernaar een zo aantrekkelijk mogelijk ondernemersklimaat te creëren met kwalitatieve en duurzame bedrijventerreinen en aantrekkelijke winkelgebieden. Daarnaast is een optimale dienstverlening aan ondernemers een belangrijk speerpunt. Het aangename ondernemersklimaat, de goede infrastructuur zonder files en de lage grondprijzen maken West Zeeuws-Vlaanderen tot een aantrekkelijke vestigingsoptie voor bedrijven.
Ondernemers kunnen een bedrijf in West Zeeuws-Vlaanderen starten, hun bestaande firma hier verder uitbouwen of een goedlopend bedrijf overnemen. Daarbij is het goed te weten dat er een nauwe samenwerking met het Vlaamse bedrijfsleven bestaat. Met name het toerisme in West Zeeuws-Vlaanderen ontwikkelt zich positief. Vele aanverwante sectoren, zoals horeca en detailhandel, maar ook de toeleveringsbedrijven, plukken hier de vruchten van.
Ieder jaar wordt in samenwerking met de Rabobank een netwerkavond georganiseerd. Deze vindt dit jaar plaats op 8 oktober. Thema is dit jaar: Van alle markten thuis.
Een bedrijf starten
Voor ondernemers liggen in Zeeuws-Vlaanderen de kansen voor het grijpen, of het nu gaat om een nieuw technisch bedrijf, een hightech internetbedrijf, of een eigen pension of praktijk aan huis. Ondernemers (van eenmansbedrijf en MKB tot multinational) kunnen terecht bij het ondernemersloket van de gemeente Sluis. In sommige gevallen worden ondernemers voor een periode van een half jaar ondersteunt. Dit kan daarna wanneer nodig nog verlengd worden tot maximaal 36 maanden.
De NV Economische Impuls Zeeland speelt een belangrijke rol bij het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid in de provincie. Impuls stimuleert de economie door ondernemers onder meer hulp te bieden bij het vestigen van bedrijven en ondersteuning van projecten. Het cluster Invest in Zeeland biedt kosteloos ondersteuning aan op het gebied van o.a. vestigingsfiscaliteit en subsidies.
Grensoverschrijdend werken
West Zeeuws-Vlaanderen is een grensregio en heeft zelf op het gebied van werken veel te bieden maar aan de andere kant van de grens is ook veel bedrijvigheid. De andere kant van de grens biedt kansen, maar grensarbeiders kunnen ook te maken krijgen met belemmeringen op het gebied van o.a. informatie, regelgeving en markt.
Met vragen over werken als grensarbeider kan men terecht bij www.grensinfopunt.nl. Het Grensinfopunt is bedoeld voor iedereen die over de grens werkt en wil werken. Maar ook werkgevers die personeel willen werven en aannemen vanuit het buurland kunnen hier een antwoord vinden op hun vragen en ook ondersteuning bij het vinden van personeel aan weerszijden van de grens.
Via het Werkservicepunt vindt u ook informatie voor grensarbeiders die in België gaan werken en ook voor arbeidskrachten die vanuit België in Nederland komen werken. Ook is er een vergelijkingstabel te vinden van en uitleg over de meest voorkomende opleidingen in België en Nederland.
Bereikbaarheid
De recente reconstructie van de N61 en de opening van de Sluiskiltunnel zijn van groot belang voor ondernemend Sluis. De N61 verbetert de doorstroming naar de kernen, de kust en de bedrijventerreinen. Naast de infrastructuur is ook de ICT-structuur op bedrijventerreinen goed. De coax- en glasvezelbekabeling stelt ondernemers in staat om op maat internetaansluitingen te realiseren. Daarbij hanteert de gemeente Sluis relatief lage grondprijzen voor bedrijfsgrond.
Bedrijventerreinen
Sluis beschikt over uitstekend uitgeruste bedrijventerreinen met elk een eigen karakter. Zo zijn op bedrijventerrein Stampershoek in Oostburg veel regionale bedrijven gevestigd en zijn de meeste op het bedrijventerrein Deltahoek in Breskens gevestigde bedrijven, visserij- en jachthaven gerelateerd. Het Technopark in Schoondijke richt zich juist weer op technologische ontwikkeling, productie en scholing. En de Vlaschaard in Eede en bedrijventerrein Nieuwvliet tot slot specialiseren zich respectievelijk in groothandel, logistiek en assemblage en toerisme en recreatie. Meer informatie over de bedrijventerreinen vindt u in de documenten onderaan deze pagina. U kunt ook contact opnemen met Sandra Claeijs van de Gemeente Sluis.
Onderwijs
Jongeren hebben na succesvolle afronding van hun opleiding een goede kans op een baan in Zeeuws-Vlaanderen. Onderwijs, overheid en ondernemers slaan momenteel de handen ineen en zorgen er voor dat opleiding en werk naadloos op elkaar aansluiten. Sommige jongeren werken in stageprojecten tijdens hun opleiding. Anderen gaan als ze een baan hebben nog steeds naar school! Zo komen ze via de praktijksituatie op een MBO-opleidingsniveau waarmee ze prima op eigen benen kunnen staan. Voor HBO- en WO-studenten zijn er uitstekende opleidingsinstituten in Vlissingen en Middelburg (Hogeschool Zeeland en de Roosevelt Academie). En als je even de grens over stapt, zijn er volop mogelijkheden in de universiteitsstad Gent.
Aantrekkelijk Oostburg
Met het project ‘Aantrekkelijk Oostburg’ wil de gemeente Sluis leegloop en leegstand te lijf gaan. Beperkte nieuwbouw, maar vooral ‘vernieuwbouw’, renovatie, sanering en sloop moeten het centrum levendig en aantrekkelijk houden. In de periode 2010-2020 zet het project in op kwaliteitsverbetering van de wonin-gen, woonomgeving en concentratie van winkels en andere dagelijkse voorzieningen in het centrum. Dit in samenwerking met bewoners en ondernemers. Het project wordt gerealiseerd met bijdragen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, de Provincie Zeeland, Woongoed Zeeuws-Vlaanderen, Warmande, Rabobank Zeeuws-Vlaanderen en de gemeente Sluis.
CADZAND-Maritiem
In Cadzand-Bad gebeurt veel! Waterschap Scheldestromen, gemeente Sluis en Yacht@Cadzand-Bad B.V. werken samen onder de naam ‘CADZAND-Maritiem’ om de kustversterking, de aanleg van de jachthaven en de openbare ruimte te herinrichten. Combinatie Cadzand-Bad voert de werkzaamheden uit. Met de uitvoering van CADZAND-Maritiem krijgt Cadzand-Bad een flinke opwaardering. De kust bij Cadzand-Bad is uiterlijk 31 december 2015 versterkt en in staat een superstorm te weerstaan.
Medio 2016 ligt er een jachthaven met ruim 125 ligplaatsen en een modern havengebouw tussen de twee strekdammen in. Medio 2016 is ook de openbare ruimte langs de kust verbeterd, zodat Cadzand-Bad zich ontwikkelt tot een stijlvolle, internationale badplaats met een natuurlijk karakter.
Foodregio
Door in te zetten op de ontwikkeling van West Zeeuws-Vlaanderen als foodregio, gaan we uit van de bestaande kwaliteiten, van de talenten van de streek, ons DNA. De Noordzee en de slikken- en schorrengebieden bieden een brede waaier aan gezonde en voedzame producten zoals vis, schaal- en schelpdieren en zeegroenten als zeewier, lamsoor en zeekraal.
In de duinen groeit er hondsroos, duinroos, egelantier en vlier. In Breskens wordt vrijwel iedere dag verse Noordzeevis aangevoerd. Breskens staat bekend om zijn goede kwaliteit garnalen. Steeds meer landbouwers spelen in op de behoefte van mensen om gezond voedsel te eten waarvan ze weten waar het vandaan komt. Er is een breed scala aan producten van eigen bodem, van kruiden tot eetbare bloemen en van oude appelrassen tot asperges. Daarnaast heeft Sluis een aantal top-koks en jonge keukenmeesters met sterrenambities binnen onze grenzen die samen met ondernemende jonge boeren de mogelijkheden binnen de zilte teelten willen onderzoeken door de krachten te bundelen. Ondernemers die stuk voor stuk kwaliteit leveren op hun eigen vakgebied.
Ontwikkeling havengebied Breskens
De kern Breskens is een van de dragende kernen binnen de gemeente Sluis. De afgelopen jaren heeft de gemeente met een aantal grote projecten Breskens een positieve ontwikkeling gegeven. Het buitendijkse havengebied resteert nu nog om aan te pakken. Het havengebied van Breskens wordt, mede door uitbreiding van de jachthaven in het havengebied, een toonaangevende zeezeilhaven in Europa met een duidelijke extra toeristische aantrekkingskracht door de visserij en de beleving van Catch to Plate.
De hoofdrolspelers zijn de potentiële ontwikkelaars van de (recreatieve) wooneenheden, de provincie Zeeland (die dit havengebied in haar Economische Agenda benoemd heeft tot hotspot), Rijkswaterstaat en RVOB (voorheen Domeinen, als eigenaren van het gebied), de jachthaven Breskens BV (met uitbreidingswens), de Vismijn en het visserijmuseum (met daarbij de toekomstige visserijexperience), de KNRM en de aanwezige overige bedrijven op het havengebied.
Ondernemersloket
Neem voor een afspraak contact op met Claudia Pielaat of Ilyas Yavuz, tel. (0117) 45 70 00 of e-mail: ondernemen@gemeentesluis.nl.